Yumuşak güç ve popüler kültür bağlamında Kore Dalgası: K-Pop hakkında bir değerlendirme
The Korean Wave in the context of soft power and popular culture: An evaluation on K-Pop
  1. Tez No: 706121
  2. Yazar: MERVE İRİYARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Uluslararası İlişkiler, İletişim Bilimleri, Music, International Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Güney Kore, Hallyu, Kore Dalgası, K-pop, Yumuşak Güç, Hallyu, Korean Wave, K-pop, Soft Power, South Korea
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya Ve İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Güney Kore hükümetinin, 1990'lı yıllarda yumuşak güç politikaları ve kamu diplomasisi uygulamaları kapsamında oluşturduğu kültür politikaları, istikrarlı çalışmaların sonucunda, günümüzde Kore Dalgası ya da Hallyu isimleriyle bilinen kültür akımını oluşturmuştur. Kore Dalgası, geleneksel ve popüler Kore kültüründen uyarlanarak hazırlanan içeriklerin, özellikle medya ve teknolojik araçlar sayesinde tüm dünyada paylaşılmasıyla küresel bir akıma dönüşmüştür. Kore Dalgası, üç temel endüstriyle bağlantılıdır ve günümüzde K-pop yani Güney Kore müzik endüstrisiyle popülerlik kazanmış bir kültür akımı olarak bilinmektedir. Bu çalışmada, yumuşak güç politikaları ve kamu diplomasisi uygulamaları, Güney Kore'nin kültür akımı olan Kore Dalgası ile ilişkisi bağlamında ele alınmaktadır. Kore Dalgası söz konusu olduğunda gündeme gelen konuların kaynağı olarak geleneksel ve popüler Kore kültürü ve bu kültürlerin öğeleriyle oluşturulan Kore Dalgası ile bağlantılı endüstriler, Güney Kore'nin tanıtımında önemli bir işleve sahiptir. Bu bağlamda, çalışmada, Kore Dalgası ile bağlantılı endüstrilerin temelini oluşturan üç alandan biri olarak K-pop hakkında bir değerlendirme yapılmakta ve son yıllarda küresel bir kültür akımı haline gelen Kore Dalgası'nın en etkili unsurlarından biri olan K-pop, küreselleşme bağlamında ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
The cultural policies created by the South Korean government within the scope of soft power policies and public diplomacy practices in the 1990s, as a result of consistent efforts, created the cultural movement known today as the Korean Wave or Hallyu. The Korean Wave has turned into a global trend with the sharing of content, which is adapted from traditional and popular Korean culture, all over the world, especially through media and technological tools. The Korean Wave is linked to three main industries and is known today as a cultural movement that gained popularity with the K-pop that is so say South Korean music industry. In this study, soft power policies and public diplomacy practices are discussed in the context of South Korea's relationship with the Korean Wave, which is a cultural movement. When it is discussed to the Korean Wave, traditional and popular Korean culture as the source of the issues and the industries related to the Korean Wave, which are created with the elements of these cultures, have an important function in the promotion of South Korea. In this context, in the study, K-pop is evaluated as one of the three fields that form the basis of the industries related to the Korean Wave, and K-pop, one of the most influential elements of the Korean Wave, which has become a global cultural movement in recent years, is considered in the context of globalization.