İnsan kaynakları yönetimi bağlamında Türkiye'de kamu çalışanlarının ideal lider algısına yönelik bir araştırma
A study on ideal leader perceptions of public employees in Turkey in the context of human resources management
- Tez No: 706122
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİM EMRE ZEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Public Administration, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Human Resources Management, Turkish Public Administration, Leadership, Leadership Approach, Ideal Leader
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 268
Özet
Bu çalışma, insan kaynakları yönetimi bağlamında Türkiye'de kamu kurumunda çalışanlarının ideal liderlik algısını ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla çalışmanın örneklemi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinde bulunan yedi Büyükşehirde işçi, memur ve sözleşmeli personel statüsü ile görev yapan 524 kamu çalışanından oluşmaktadır. Araştırma verileri anket yöntemi ile toplanmıştır. Araştırma ölçeğinde yer alan ifadelere güvenilirlik analizi uygulanmıştır. Cinsiyet değişkeni, Mann-Whitney U Testi ile, yaş, eğitim, gelir, çalışma şekli ve çalışma yılı değişkenleri ise Kruskal Wallis H Testi ile ölçülmüştür. SPSS 25.0 programı ile analiz edilen veriler sonucunda, Türkiye'nin yedi Büyükşehir'inde görev yapan kamu çalışanların ideal liderde bulunması gereken özelliklere göre cinsiyet, yaş, eğitim durumu, gelir, çalışma şekli ve çalışma yılı değişkenleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. ANAHTAR SÖZCÜKLER: İnsan Kaynakları Yönetimi, Türk Kamu Yönetimi, Liderlik, Liderlik Yaklaşımı, İdeal Lider
Özet (Çeviri)
This study was conducted in order to reveal the ideal leadership perception of employees in public institutions in Turkey in the context of human resources management. For this purpose, the sample of the study consists of 524 public employees working in seven metropolitan cities located in seven geographical regions of Turkey with the status of worker, civil servant and contracted personnel. Reliability analysis was applied to the statements in the scale. The gender variable was determined by the Mann-Whitney U Test; age, education, income, working type and working year variables were measured with the Kruskal Wallis H Test. As a result of the data analyzed with the SPSS 25.0 program, it has been determined that there is a statistically significant difference between the variables of gender, age, education level, income, working type and working year according to the characteristics that the public employees working in the seven metropolitan cities of Turkey should have.