An investigation of how language teachers develop their online teacher identity
Dil öğretmenlerinin çevrim içi öğretmen kimliklerini nasıl geliştirdiğinin incelenmesi
- Tez No: 706125
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NUR AKKUŞ ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: COVID-19 Pandemisi Döneminde Çevrim içi Öğretim, Çevrim içi Mesleki Öğretmen Kimliği Gelişimi, İngilizce Öğretmenlerinin Çevrim içi Mesleki Öğretmen Kimliği Gelişimi, Mesleki Öğretmen Kimliği, Online Professional Teacher Identity Development, Online professional Teacher Identity Development of English Language Teachers, Online Teaching during COVID-19 pandemic, Professional Teacher Identity
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bu nitel durum çalışması, İngilizce öğretmenlerinin Yazan'ın (2018) teorik çerçevesini bir mercek olarak kullanarak acil uzaktan eğitim sırasında çevrim içi öğretmen kimliklerini nasıl geliştirdiklerini araştırmayı amaçlamıştır. Birincil veri kaynağı, özel bir ortaokulda görev yapan 10 İngilizce öğretmeni ile iki farklı yarı yapılandırılmış görüşme yoluyla toplanmıştır. Dahili gözlemcilerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler ve doküman analizi yoluyla veri çeşitlemesi yapılmıştır. Tüm veriler ses kaydına alınmış ve yazıya dökülmüştür. Veriler MAXQDA yazılım programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analiz sürecinde tematik analiz yöntemi kullanılmıştır. Bulgular beş ana tema ile sunulmuştur: çevrim içi öğretim bağlamında öğretmenlerin öz yeterliği, çevrimiçi öğretim sürecinde öğretmenin öğrenmesi, öğretmenlerin başkalarıyla etkileşimi, öğretmenlerin çevrim içi bağlamda öğretme deneyimi ve öğretmenlerin çevrim içi öğretim sırasındaki duyguları. Sonuçlar, İngilizce öğretmenlerinin çevrim içi öğretim konusunda daha emin olmak için öz yeterliklerini geliştirerek, kendi çabalarıyla ve profesyonel öğrenme fırsatlarıyla öğrenmeye devam ederek, önemli kişilerle etkileşim kurarak, çevrimiçi öğretmeyi deneyimleyerek ve duygularını tanımlayarak çevrim içi öğretmen kimliklerini geliştirdiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This qualitative case study aimed to investigate how English language teachers develop their online teacher identities during the emergency remote teaching utilizing Yazan's (2018) theoretical framework as a lens. The primary source of data was collected through two different semi-structured interviews of 10 English language teachers who were working at a private secondary school. Data were triangulated through semi-structured interviews of internal observers and document analysis. All data were audio-recorded and transcribed. The data were analyzed using the software program MAXQDA. A thematic analysis method was utilized in the data analysis process. The findings were presented with five main themes: teachers' self-efficacy in the online teaching context, teacher learning during the online teaching process, teachers' interaction with others, teachers' teaching experience in the online context, and teachers' emotion during online teaching. The results indicated that English Language teachers develop their online teacher identities by building their self-efficacy to feel more confident about their online teaching, by continuing to learn through their own efforts and through professional learning opportunities, by interacting with the significant others, and by experiencing online teaching and identifying their emotions.