Uzaktan eğitimde kullanılabilecek öğretim yöntem ve tekniklerine ilişkin öğretmen görüşleri (Karma yöntem araştırması)
Teacher's views on teaching methods and techniques used in distance education (Mixed method research)
- Tez No: 706186
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKKI KONTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Yöntem ve Teknikler, Uzaktan Eğitimde Ders Süresi, Distance Education, Methods and Techniques, Course Duration in Distance Education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışma, öğretmenlerin uzaktan eğitim derslerinde kullandıkları yöntem ve tekniklere ilişkin görüşlerini almak amacıyla karma yöntem kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın nicel çalışma grubunu Şanlıurfa ili Eyyübiye ilçesinde görev yapmakta olan 1657 ortaokul branş öğretmeni arasından 310 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın nitel çalışma grubunu ise aynı ilçede görev yapmakta olan 12 branş öğretmeni oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında“Öğretmenlerin Uzaktan Eğitim Derslerinde Tercih Ettikleri Yöntem ve Teknikler Anketi”ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Nitel verilerin analizinde betimsel ve içerik analizi, nicel verilerin analizinde betimsel istatistik kullanılmış ve (x̄), (f), (%) ve ranj kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecinde çoğunlukla soru-cevap, düz anlatım yöntemlerini tercih ettikleri görülmüştür. Münazara, rol oynama, simülasyon gibi yöntem ve teknikleri daha az tercih ettikleri görülmüştür. Tercih edilen yöntem ve tekniklerin branşa göre değiştiği tespit edilmiştir. Mesleki kıdeme göre dağılımda önemli bir farklılık görülmemiştir. Öğretmenler, yöntem ve teknik seçiminde öncelikle ders süresi ve kazanımlara uygunluğa dikkat ettiği görülmüştür. Yöntem ve tekniklerin sınıf yönetimine olumsuz etkisi olarak öğrencilerin mikrofon kontrolünün sağlanamaması bildirilmiştir. Öğretmenlerin büyük kısmı ders sürelerini yetersiz bulmuştur. Öğretmenlerin uzaktan eğitim derslerini planlamada yüzyüze dersleri planlamaya göre daha çok zorlandığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out by using mixed method in order to get the opinions of teachers about the methods and techniques they use in distance education lessons. The quantitative study group of the research consists of 310 teachers among 1657 secondary school branch teachers working in Eyyübiye district of Şanlıurfa. The qualitative study group of the research consists of 12 branch teachers working in the same district.“The Methods and Techniques Preferred by Teachers in Distance Education Classes”and a semi-structured interview form were used to collect the data. Descriptive and content analysis were used in the analysis of qualitative data, descriptive statistics were used in the analysis of quantitative data, and (x̄), (f), (%) and range were used. As a result of the research, it has been seen that teachers mostly prefer question-answer and direct lecture methods in the distance education process. It has been observed that they prefer methods and techniques such as debate, role playing, and simulation less. It has been determined that the preferred methods and techniques vary according to the branch. There was no significant difference in the distribution according to professional seniority. It has been observed that teachers primarily pay attention to the duration of the lesson and the appropriateness of the learning outcomes in the selection of methods and techniques. Teacher's inability to control students' microphones has been reported as a negative effect of methods and techniques on classroom management. Most of the teachers found the course time insufficient. It has been understood that teachers have more difficulty in planning distance education lessons than in planning face-to-face lessons.