Classification of peanut seeds based on different feed rates using a grading machine
Bir sınıflandırma makinesi kullanarak farklı besleme hızına yer fıstığının sınıflandırılması
  1. Tez No: 706206
  2. Yazar: SENA YAW ATSYO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yer fıstığı, Fıstık tasnif makinesi, Besleme, Makine, Groundnut, Peanut grader, Hopper, Machine
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Tarım ürünlerinin standartlaştırmak için tek başına fiziksel gözlem ve değerlendirme yeterli değildir. Çoğu tarımsal ürünlerin temizleme ve sınıflandırma işlemi sırasında ortam koşulları yanında kullanılan temizleme ve sınıflandırma makinalarınından kaynaklı sorunlar nedeniyle arzu edilen sınıflandırma ile standart ürün elde edilemez. Bu çalışmada, yerfıstığı tohumluğunun temiz, sağlam ve dolgun olanların elde edilmesi ile verimliliğin artırılması amaçlanmıştır. Araştırma, Çukurova Üniversitesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü'nde üretilen ve besleme debisi ayarlanabilir bir yerfıstığı tohumluğu sınıflandırma makinesi kullanılarak farklı nem ve besleme oranlarına göre yerfıstığı tohumlarını sınıflandırmıştır. Toplanan veriler, ortalamalardaki farklılıkları belirlemek için %5 anlamlılık düzeyinde 'Independent Samples T-Test' tabi tutulmuştur. Sınıflandırma makinesinin çalışmasından elde edilen sonuçlar, fıstık tohumlarının ortalama uzunluk, genişlik, kalınlık ve ağırlığının %7.5 nem içeriğinde sırasıyla 17.39 mm, 8.77 mm, 9.66 mm ve 0.80mm olduğunu gösterdi. Hazne çıkışının açılması ayarlanarak önemli bir fark (P>0.05) olmamasına rağmen, tasnif makinesinin çıktı kapasitesi ve sınıflandırma verimliliği sırasıyla 169,64 kg / saat ve %99,63'tür.
Özet (Çeviri)
Physical observation and evaluation alone are not enough to standardize agricultural products. During the cleaning and classification process of most agricultural products, standard products can not be obtained with the desired classification due to the environmental conditions as well as the problems arising from the cleaning and classification machines used. In this study, it was aimed to increase productivity by obtaining clean and firm peanut seeds. This research classified peanut seeds based on different feed rates by using an adjustable grading machine manufactured in the Agricultural Machinery and Technology Engineering Department of Çukurova University, Turkey. The data collected was subjected to the Independent Samples T-Test at 5% significance level to determine the differences in the means. The results from the experiment indicated that the mean length, width, thickness and mass of the peanut seeds was 17.39mm, 8.77mm, 9.66mm and 0.80mm respectively at 7.5% moisture content. Even though there was no significant difference (P>0.05) by adjusting the opening of the hopper outlet at 25mm and 50mm, the grader had an output capacity and grading efficiency of 169.64kg/hr and 99.63% respectively.