Pulmoner emboli kliniğini taklit edebilen patolojilerin çok kesitli bilgisayarlı tomografi anjiyografi görüntüleme bulguları
Multislice computerized tomography angiographic imaging findings of pathologies that may make pulmonary embolia clinic
- Tez No: 706568
- Danışmanlar: DR. NİLGÜN IŞIKSALAN ÖZBÜLBÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Çok kesitli bilgisayarlı tomografi anjiyografi, Pulmoner emboli, interstisyel akciğer hastalığı, Multislice computed tomography angiography, Pulmonary embolism, interstitial lung disease
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç : Pulmoner emboli ön tanısıyla gelen ve çok kesitli bilgisayarlı tomografi anjiyografi (ÇKBTA) tetkikinde emboli saptanmayan hastalarda emboli dışında bu klinik tabloyu taklit edebilecek lezyonları saptamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Türkiye Yüksek ihtisas Hastanesi Radyoloji Bölümü, BT ünitemizde; Ocak 2007 ile Temmuz 2008 tarihleri arasında acil servis ve diğer kliniklerden; öykü, fizik muayene, göğüs radyografisi, laboratuar bulgularıyla pulmoner tromboemboli (PTE) den şüphe edilerek kliniğimize yönlendirilen ve çok kesitli bilgisayarlı tomografi ile pulmoner anjiyografi tetkiki uygulanan 86' sı erkek, 94' ü kadın yaş ortalaması 55 olan , toplam 180 olgu incelendi. Pulmoner emboli saptanan olgular çalışma dışı bırakılmıştır. Tüm çok kesitli bilgisayarlı tomografi anjiyografi incelemeleri (Lightspeed 16, General Electric Medical Systems, Milwaukee, Wis. ,USA) 16 detdektörlü Bilgisayarlı tomografi cihazı kullanılarak yapılmıştır. Hastalar klinik olarak PTE ile karışabilecek mediasten penceresinde; plevral efüzyon, perikardiyal efüzyon, parankim penceresinde; pnömonik infiltrasyon-konsolidasyon, kitle, amfizem, fibrotik yaplılanmaların varlığı açısından değerlendirildi. Bulgular: Pulmoner emboli kliniği ile başvuran ve emboli saptanmayan 143 olgunun 18' inin (% 12.5) tomografisi normaldi. 94 olguda (% 65.7) interstisyel fibrozis, 53 olguda (% 37.06) atelektazi, 53 olguda (% 37.06) amfizem, 38 olguda (%26.5) buzlucam, 34 olguda (% 23.7) plevral efüzyon, 22 olguda (% 15.3) konsolidasyon, 14 olguda (% 9.7) perikardiyal efüzyon, 10 olguda (% 7.6) akciğerde kitle tespit edildi. Sonuç : Pulmoner emboli saptanmayan hastalarda ayırıcı tanıda öncelikli olarak düşünülmesi gereken hastalık grubu İnterstisyel Akciger Hastalığı ve Kronik Obstrüktif Akciğer hastalıklarıdır.
Özet (Çeviri)
Objective : We aimed to detect lesions that can mimic this clinical picture, except embolism, in patients with a preliminary diagnosis of pulmonary embolism and no embolism was detected in multislice computed tomography angiography (MDCTA) examination. Materials and methods: Türkiye Yüksek İhtisas Hospital Radiology Department, in our CT unit; between January 2007 and July 2008, from the emergency service and other clinics; A total of 180 cases, 86 males and 94 females, mean age 55, who were referred to our clinic with the suspicion of pulmonary thromboembolism (PTE) based on history, physical examination, chest radiography, and laboratory findings, and who underwent pulmonary angiography with multislice computed tomography, were analyzed. Cases found to have pulmonary embolism were excluded from the study. Multislice computed tomography angiography examinations (Lightspeed 16, General Electric Medical Systems, Milwaukee, Wis. ,USA) were performed in all patients using a 16 detector Computed tomography device. Patients who may be confused with PTE clinically in the mediastinal window; pleural effusion, pericardial effusion and parenchyma window; Pneumonic infiltration-consolidation, mass, emphysema, presence of fibrotic structures were evaluated. Results: CT scans were normal in 18 (12.5%) of 143 patients who presented with pulmonary embolism and no embolism was found. Interstitial fibrosis in 94 cases (65.7%), atelectasis in 53 cases (37.06%), emphysema in 53 cases (37.06%), ice glass in 38 cases (26.5%), pleural effusion in 34 cases (23.7%), consolidation in 22 cases (15.3%), Pericardial effusion was detected in 14 cases (9.7%) and a mass in the lung in 10 cases (7.6%). Conclusion : In patients without pulmonary embolism, the group of diseases that should be considered primarily in the differential diagnosis are Interstitial Lung Disease and Chronic Obstructive Lung diseases.