Ümit Yaşar Oğuzcan'ın şiirinde melankolinin görüngüsü (Fenomenolojisi)
The phenomenon of melancholia in Ümit Yaşar Oğuzcan's poem (Phenomenology)
- Tez No: 706595
- Danışmanlar: PROF. DR. CAFER ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Melankoli, Kayıp Nesne, Ümit Yaşar Oğuzcan, Fenomenoloji, Melancholy, Lost Object, Ümit Yaşar Oğuzcan, Phenomenology
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 255
Özet
Bu tezde Ümit Yaşar Oğuzcan'ın şiirlerinde yer alan melankolik fenomenler farklı açılardan değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bahsi geçen şiirler Oğuzcan'ın 1941'den 1982 yılına kadar vermiş olduğu şiirlerin toplamını barındıran Şiir Denizi I-II'de yer alan şiirlerini kapsar. Antik Çağ'dan başlayarak psikanalizin“Kayıp Nesne”eksenli melankoli yorumuna değin ortaya koyulan melankolik gösterenler Ümit Yaşar Oğuzcan'ın şiirlerinde fenomenolojik bir yaklaşımla değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda melankolinin tarihi seyrine, melankolinin psikanaliz ile kavranışına ve bu kavrayışa getirilen yorumlara yer verilmiştir. Nesne kaybından kaynaklanan melankolik görünümlerin yanında melankolik ruh halleri ve tarihi süreçte yer melankolik gösterenler de incelemeye dâhil edilmiştir. Belirlenen kuramın metin merkezli bir yaklaşım olması sebebiyle Oğuzcan'ın kişisel hayatının şiire yansımaları dikkate alınmazken şiirlerinde ortaya koyulan melankolik gösterenler genel kapsamda yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the melancholic phenomena in the poems of Ümit Yaşar Oğuzcan have been tried to be evaluated from different perspectives. The aforementioned poems include poems in the Şiir Denizi I-II, which contains the sum of the poems Oğuzcan gave from 1941 to 1982. The melancholic signifiers that were revealed from the Antiquity until the“Lost Object”oriented melancholy interpretation of psychoanalysis were tried to be evaluated with a phenomenological approach in Ümit Yaşar Oğuzcan's poems. In this context, the historical course of melancholia, the understanding of melancholy through psychoanalysis and the interpretations brought to this understanding are included. In addition to the melancholic appearances caused by object loss, melancholic moods and those who show place melancholic in the historical process are also included in the analysis. Since the determined theory is a text-centered approach, the reflections of Oğuzcan's personal life on poetry were not taken into account, while the melancholic signifiers in his poems were interpreted in a general context.