Atrofik maksillalarda zigoma implantı uygulamaları için zigomatik kemik hacminin dental volumetrik tomografi yardımıyla değerlendirilmesi
Evaluation of zygomatic bone volume with the help of dental volumetric tomography for zygoma implant applications in atrophic maxillas
  1. Tez No: 706656
  2. Yazar: UĞUR ALP DİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜHAN DERGİN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Zigoma implantı, zigomatik kemik, DVT, Zygoma implant, zygomatic bone, DVT
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı zigoma implantı uygulamaları öncesi DVT incelemesinin önemini vurgulamak, zigomatik kemiği ve kadın-erkek hastalar arasındaki farklılıkları incelemektir. Gereç ve Yöntem: 19 kadın 17 erkek toplam 36 hastanın, Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi AD. arşivinde yer alan DVT görüntüleri incelenmiştir. Toplam 72 zigomatik kemik incelenmiştir. DVT incelemeleri için Planmeca Romexis Viewer programı kullanılmıştır. 36 hastaya DVT görüntüleri üzerinde sanal olarak dörtlü zigoma implantı, önceki çalışmalar rehber alınarak yerleştirilmiştir. 144 sanal implant üzerinde farklı noktalar belirlenerek bu noktalardaki kemik kalınlıkları, zigomatik kemik içinde yer alan implant uzunluğu, gerekli zigoma implantı uzunluğu ölçümleri yapılmıştır. Ölçümler farklı noktalar arasında ve kadın-erkek hastalar arasında karşılaştırılmıştır. Verilerin istatiksel analizinde IBM SPSS Statistics 22 programı kullanılmıştır. Bulgular: Zigomatik kemik içinde yer alan ortalama implant uzunlukları karşılaştırıldığında anterior implantlar için kadın ve erkek hastalar arasında uzunluk değerleri arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Posterior implantlar için ise zigomatik kemik içinde yer alan ortalama implant uzunlukları erkek hastalarda kadın hastalara göre anlamlı düzeyde daha yüksektir. Gerekli implant uzunluğu karşılaştırıldığında anterior implantlar için erkek hastaların gerekli implant uzunluğu ortalaması kadın hastalardan anlamlı düzeyde daha yüksektir. Posterior implantlar için gerekli implant uzunluğu karşılaştırmasında anlamlı bir fark yoktur. Farklı noktalardaki zigomatik kemik kalınlıkları değerlendirildiğinde superior ve posteriora gidildikçe kemik kalınlıklarının azaldığı gözlenmiştir. Erkek hastaların zigomatik kemik kalınlıkları kadın hastalardan anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Zigomatik kemik boyutları ve zigoma implantının ideal konumu kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Cerrahi öncesi DVT görüntülerinin incelenmesi ve implant konumu için her hastaya özel planlama yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to emphasize the importance of DVT examination before zygoma implant applications and to examine the zygomatic bone and the differences between male and female patients. Materials and Methods: DVT images of a total of 36 patients, 19 females and 17 males, in the archive of Marmara University Faculty of Dentistry, Department of Oral, Dental and Maxillofacial Radiology were examined. A total of 72 zygomatic bones were examined. Planmeca Romexis Viewer program was used for DVT examinations. Virtually quadruple zygoma implants were placed on 36 patients on DVT images, guided by previous studies. Different points were determined on 144 virtual implants and the bone thicknesses at these points, the length of the implant in the zygomatic bone, and the required zygoma implant length were measured. Measurements were compared between different points and between male and female patients. IBM SPSS Statistics 22 program was used in the statistical analysis of the data. Results: When the average implant lengths in the zygomatic bone were compared, no significant difference was found between the length values for anterior implants between male and female patients. For posterior implants, mean implant lengths within the zygomatic bone are significantly higher in male patients than in female patients. When the required implant length is compared, the average required implant length of male patients for anterior implants is significantly higher than female patients. There is no significant difference in the comparison of required implant length for posterior implants. When the zygomatic bone thicknesses at different points were evaluated, it was observed that the bone thicknesses decreased as they went superior and posterior. The zygomatic bone thickness of male patients was found to be significantly higher than female patients. Conclusion: The zygomatic bone dimensions and the ideal location of the zygoma implant differ from person to person. It is recommended to examine DVT images before surgery and to make specific planning for the implant location for each patient.