Fiziksel aktivite yapan mental düzeydeki çocukların ebeveynlerinin eğitim seviyelerinin çocukların atılganlık ve sosyalleşmesine etkisi (Malatya il örneği)
The effect of the education levels of the parents of the mental level children engaging in physical activity on the assertiveness and socialization of the children (Malatya city example)
- Tez No: 706702
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ILKIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Atılganlık, Zihinsel, Ebeveyn, Fiziksel Aktivite, Sosyalleşme, Assertiveness, Mental, Parent, Physical Activity, Socialization
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı fiziksel aktivite yapan mental düzeydeki çocukların ebeveynlerinin eğitim seviyelerinin çocuğun atılganlaşması ve sosyalleşmesi üzerinde etkisini çeşitli değişkenler açısından incelemekti. Materyal ve metot: Araştırma kapsamında Malatya ilinde bulunan mental düzeydeki çocuğa sahip 130 ebeveyn tespit edilmiş olup Turgut Özal Özel Eğitim Meslek okulunda ki 60 ebeveyne ulaşılmıştır. Gönüllü ebeveynlere Şahan tarafından oluşturulan spor ve sosyalleşme ölçeği ile tarafımızca oluşturulan demografik bilgiler formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formu eş zamanlı olarak not edilerek uygulanmıştır. Nicel verilerin çözümlenmesi SPSS 22.0 istatistik paket programında yapılmıştır. Nitel değişkenler için yüzde (%) ve frekans(n) değerleri, nicel değişkenler için ise aritmetik ortalama(X), Standart sapma (Ss.), en düşük ve en yüksek değerler hesaplanmıştır. Bulgular: Ebeveyn eğitim seviyesi; fiziksel aktivite yapan mental düzeyde ki çocukların cinsiyet, anne-baba birliktelik durumu, baba eğitim seviyesi ve çocuğun spor yapma süresinde etkili olmadığı ancak ebeveyni okuryazar olan çocuklar, olmayanlara göre, 15 yaş altında olan çocuklar, 15 yaş üstündekilere göre, 1-2 çocuklu ebeveynlerin çocuklarının 5 ve üzerindekilere göre, anne eğitim seviyesi ortaokul/lise düzeyindeki mental çocukların, anne eğitim seviyesi ilkokul veya okuryazar olmayan çocuklara göre daha sosyal ve atılgandır. Sonuç: Ebeveyn eğitim seviyesi ortaokul/lise düzeyinde olan ve fiziksel aktivite yapan mental çocuklar, ebeveyni okuryazar olmayan veya ilkokul mezunlarına göre daha kolay topluma entegre olabilen sosyal ve atılgan bireylerdir. Kısacası ebeveyn eğitim seviyesi arttıkça çocuğun sosyalleşme düzeyi ve atılganlık düzeyi de o ölçüde artmakta olduğu söylenilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study was to examine the effect of the education levels of the parents of the mentally active children on the child's attitudes and socialization in various variables. Material and Method: 130 parents with mental level children in Malatya were identified as part of the study and 60 parents from Turgut Özal Private Education Vocational School were reached. The form of demographic information and semi-structured interview form created by us with the scale of sport and socialization created by Sahan was applied to the voluntary parents simultaneously. Analysis of quantitative data was performed in the SPSS 22.0 statistical package program. The percentage (%) and frequency (n) values for qualitative variables and the arithmetic mean (X) for quantitative variables, Standard deviation (SS), lowest and highest values are calculated. Results: The level of parental education is that children with physical activity are not effective in gender, parents, father education and child's time of exercise, but children with parents who are illiterate, children under 15, according to those who are over 15, compared to parents with children with 1-2 children aged 5 and above, the level of maternal education is more social and aggressive than those of the middle school/high school mental children, who have no primary or non-literate parents. Conclusion: Mental children who are at the level of parental education at secondary school/high school and are physically active are social and aggressive individuals who are not literate parents or can integrate more easily into society than grade school graduates. In short, as the level of parental education increases, the child's level of socialization and the level of aggression may also be increasing to that extent.