Farklı süreli statik germe egzersizlerinin esneklik ve reaktif kuvvet indeksine etkilerinin karşılaştırılması
Acute static stretching with different volumes improves hamstring flexibility but not reactive strength index and leg stiffness in well-trained judo athletes
- Tez No: 707068
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Hamstring esnekliği, Dövüş sporu, Judo, Bacak sertliği, Germe egzersizleri, Gerilme kısalma döngüsü, Hamstring flexibility, Combat sport, Stiffness, Stretching exercises, Stretch-shortening cycle
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmanın amacı, iyi antrenmanlı judo sporcularında farklı süreli statik germe egzersizlerinin (SG) reaktif kuvvet indeksi (RKI), bacak sertliği ve hamstring esnekliği üzerindeki etkilerini karşılaştırmaktır. Toplamda 17 uluslararası düzeyde judo sporcusu (11 kadın ve 6 erkek; yaş, 20,47 ± 1,59 yıl; judo tecrübesi, 11,35 ± 1,84 yıl) bu çalışmaya dahil edildi. Sporculara, randomize crossover çalışma dizaynında 72 saat arayla düşük (DV – SG: 3,5 dakika), orta (OV-SG: 7 dakika) ve yüksek volümlü (YV-SG: 10,5 dakika) SG olarak adlandırılan üç farklı SG seansı uygulandı. Her SG egzersiz seansından önce ve sonra, hamstring esnekliği otur-eriş testi ile RKI ve bacak sertliği ise plyometrik sıçrama testi ile Myotest akselerometre cihazı kullanılarak test edildi. Farklı volümlü SG egzersizlerinin hamstring esnekliğini artırdığı (p < ,05); ancak farklı volümlü SG egzersizlerinin hiçbirinin hamstring esnekliğini geliştirmede diğerinden üstün olmadığı belirlendi (p> ,05). Farklı volümlü statik germe egzersizleri RKI ve bacak sertliğini geliştirici etkiye sahip olmamasına rağmen, olumsuz yönde bir etkiye de sahip olmadığı belirlendi (p> ,05). Bununla birlikte, Judo sporcuları gerek hamstring esnekliğini artırmak için gerekse judo antrenmanları ya da yarışma öncesi DV-SG, OV-SG veya YV-SG egzersizlerini kullanabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the effects of different volumes of static stretching exercises (SS) on the reactive strength index (RSI), leg stiffness (Kleg), and hamstring flexibility in well-trained judo athletes. In total, 17 international level judo athletes (11 women and 6 men; age, 20.47 ± 1.59 years; experience in judo, 11.35 ± 1.84 years) were recruited for this study. The athletes completed three different SS sessions named low (LV–SS: 3.5 min), moderate (MV–SS: 7 min), and high volumes (HV–SS: 10.5 min), 72 h apart, in a randomized crossover study. Before and after each SS exercise session, hamstring flexibility, RSI and Kleg were evaluated by a sit-and-reach test and a Myotest accelerometric system, respectively. Different volumes of SS exercises improved hamstring flexibility (p < .05); however, no one exercise was superior in improving hamstring flexibility than the other (p > .05). Different volumes of SS exercises neither improved nor reduced RSI and Kleg (p > .05). Judo athletes can use LV–SS, MV–SS, or HV-SS for hamstring flexibility enhancement, and SS exercises can be used as a part of a warm-up session prior to judo training or competition.