Kronik dönem iskemik inmeli hastalarda serum testosteron düzeyleri ile fonksiyonel düzelme arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between serum testosterone levels and functional recovery in patients with chronic period ischemic stroke
- Tez No: 707249
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURDAN YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Testosteron, rehabilitasyon, inme, testosterone, rehabilitation, stroke
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
İnme beyin kan akımının çeşitli sebeplere bağlı olarak ani olarak kesilmesi ile ortaya çıkan, serebral fonksiyon kaybına ait belirti ve bulguların hızla yerleşmesi ile karakterize klinik bir sendromdur. Erkek cinsiyet inme ve iskemik kalp hastalığı için önemli bir risk faktörüdür. Bu nedenle endojen seks hormonlarının bu aterotrombotik hastalıkların patogenezinde rol oynadığı düşünülebilir. Ayrıca serum testosteron düzeylerinin hastanın rehabilitasyon sürecindeki kazanımı ile korele olduğu düşünülmektedir. Biz çalışmamızda ayaktan veya yatarak nörolojik rehabilitasyon uygulanmış kronik dönem iskemik inmeli erkek hastalarda serum testosteron düzeyi ile fonksiyonel iyileşme arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Çalışmamıza 48 iskemik inme geçiren erkek hasta alındı. Hastalara aynı hekim tarafından nörolojik ve kas iskelet sistemi muayenesi yapıldı. Bunun yanısıra hastalar Modifiye Ashworth Skalası, Brunnstrom Motor Evreleme Yöntemi, Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği, Fonksiyonel Ambulasyon Sınıflandırması, Duruöz-El İndeksi, Rivermead Mobilite İndeksi ile de değerlendirildi. Kontrol muayenesinde kan alınarak serum da total testosteron düzeyine bakıldı. Hastaların yaş ortalaması 63 idi. Hastaların total testosteron ortalaması 4.04 ng/ml idi. Total testosteron düzeyi ile Fonksiyonel Ambulasyon Sınıflandırması, Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği, Rivermead Mobilite İndeksi, Duruöz-El İndeksi kazanımı arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Kontrol muayenesindeki Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği üzerinde anlamlı etkiye sahip olan değişken başlangıçtaki Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği değeri idi. Kontrol muayenesindeki Rivermead Mobilite İndeksi üzerinde anlamlı etkiye sahip olan değişken başlangıç Rivermead Mobilite İndeksi değeri idi. Sonuç olarak bizim çalışmamızda total testosteron düzeyi ile rehabilitasyon kazanımı arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Ancak daha fazla hasta ile yapılacak daha büyük çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Stroke is a clinical syndrome that occurs with the sudden cessation of cerebral blood flow due to various reasons, and is characterized by rapid settlement of signs and symptoms of loss of cerebral function. Male gender is an important risk factor for stroke and ischemic heart disease. Therefore, it can be thought that endogenous sex hormones play a role in the pathogenesis of these atherothrombotic diseases. It is also thought that serum testosterone levels are correlated with the patient's gain in the rehabilitation process. In our study, we aimed to investigate the relationship between serum testosterone level and functional recovery in male patients with chronic ischemic stroke who underwent neurological rehabilitation either outpatient or inpatient. Forty-eight male patients with ischemic stroke were included in our study. Neurological and musculoskeletal examinations were performed by the same physician. In addition, patients were evaluated with the Modified Ashworth scale, Brunnstrom Motor Staging Method, Functional Independence Scale, Functional Ambulation Classification, Duruöz-Hand Index, and Rivermead Mobility Index. During the control examination, blood was drawn and serum total testosterone level was checked. The mean age of the patients was 63. The mean total testosterone level of the patients was 4.04 ng/ml. There was no significant correlation between total testosterone level and Functional Independence Scale, Functional Ambulation Classification, Rivermead Mobility Index, Duruöz-Hand Index gain. The variable that has a significant effect on the control Functional Independence Scale is the initial Functional Independence Scale value. The variable that has a significant effect on the control Rivermead Mobility Index is the initial Rivermead Mobility Index value. In conclusion, no significant relationship was found between total testosterone level and rehabilitation gain in our study. However, larger studies with more patients are needed.