Mecmûʿa-i Eşʿâr ve Fevâid (45 HK 8434) inceleme tıpkıbasım
Collection of Poetry and Useful Knowledges (45 HK 8434) analysis facsimile
- Tez No: 707345
- Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, Şiir Mecmûʽaları, Mecmûʽa-i Eşʽâr ve Fevâid, Classical Turkish Literature, Poetry Journals, Collection of Poetry and Useful Knowledges Analysis Facsimile
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Farklı tür ve şekillerde şiirleri ihtiva edebilen eserler olan şiir mecmūʽaları, divan edebiyatı çalışmaları için dönemin edebi eğilimi ve yazarın kişisel zevkini içeren önemli kaynaklardır. Bu şiir mecmūʽaları sayesinde hem bazı şairlerin divanlarına giremeyen şiirleri tespit edilebilmekte hem de ilim âlemine bilimsel araştırmalar adına yeni bilgiler kazandırılmaktadır. Bu çalışmada Manisa İl Halk Kütüphane'sinde“45 Hk 8434”numarada kayıtlı“Mecmûʽa-i Eşʽâr ve Fevâid”adlı mecmūʽanın incelemesi ve metin kısmı tıpkıbasımı ile birlikte ortaya konulmuştur. İlk olarak mecmūʽalar hakkında genel bir bilgi verildikten sonra söz konusu mecmūʽanın tanıtımı yapılmıştır. Mecmua şekil ve muhteva açısından kısaca değerlendirilmiştir. Metin transibe edilmiştir. Mecmuada çok sayıda Arapça nesir ve şiirler ile Farsça şiirler bulunmaktadır. Nesir kısımları genellikle fevaid mecmuası görünümündedir. Burada çeşitli fiziksel hastalıklar ilaç tedavi yöntemleri ve dualar bulunmaktadır. Muhteva özelliklerinde hangi şairlerin yer aldığı belirtilmiştir. Çalışmanın sonunda orijinal metin tıpkıbasım olarak verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Poetry journals, which can contain poems in different genres and forms, are important sources for classical Ottoman literature studies, including the literary tendency of the period and the personal taste of the author. Thanks to these poetry journals, the poems of some poets that could not enter their classical Ottoman can be determined, and new information is brought to the literature world in the name of scientific research. In this study, the analysis and the text of the journal named“Collection of Poetry and Useful Knowledges”registered at the number“45 Hk 8434”in the Manisa Provincial Public Library were presented together with the facsimile. First, after giving general information about the journals, the journal was introduced. The journal has been briefly evaluated in terms of form and content. The text has been transcribed. There are many Arabic proses and poems and Persian poems in the journal. The prose parts are generally in the form of a useful knowledges. There are various physical journal's medicine treatment methods and prayers here. It is stated which poets are included in the content features. At the end of the study, the original text is given as a facsimile.