Tarsus ilçesi ve yakın çevresinin turizme yönelik rekreasyonel peyzaj potansiyelinin belirlenmesi
Determination of Tarsus county and recreational landscape potential for tourism
- Tez No: 707383
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF AKPINAR KÜLEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Turizm, Landscape Architecture, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Tarsus, Peyzaj, Turizm Potansiyeli, Rekreasyon, Tarsus, Landscape, Tourism Potential, Recreation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Amaç: Bu çalışmada Mersin iline bağlı Tarsus ilçesi tarihi ve kültürel zenginliklerinin uygun ve etkin şekilde kullanılmasına yardımcı olmak aynı zamanda turizm için uygun olan turizm etkinliklerini tespit etmek ve bölgenin turizm yönünü keşfetmek amaçlanmıştır. Yapılan bu araştırma ve analizler sonucunda yörenin tanıtılmasına yardımcı olmak ve halkın ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda gelişmesini katkı sağlamak hedeflenmektedir. Yöntem: Tarsus'ta bulunan turizm alanları çalışmanın ana materyalini oluşturmaktadır. Literatür araştırması sonucu elde edilmiş olan görsel veri ve yazılı kaynaklardan yararlanılmıştır. Ayrıca alanda yapılan gözlemler ve fotoğraflama çalışmaları, yerinde yapılan analizler, haritalar ve Tarsus halkına yapılan anketler diğer materyalleri oluşturmaktadır. Tarsus ilçesinde yaşayan insanlara yapılan anketler sonucundan elde edilen verilerin istatistiksel analizinin yapılması için SPSS programı, haritaların oluşturulması için CBS (ArcGIS), Google Earth ve Photoshop programları kullanılmıştır. Ayrıca günümüzde bilgiye ulaşma aracı olarak kullanılan internetten elde edilen veriler doğrultusunda konularındaki yerli ve yabancı bilimsel araştırmalar, kitap ve dergilerde materyal olarak kullanılmıştır. Bulgular: Tarsus ilçesine yönelik bulgularda Tarih boyunca ilçede birçok farklı kültürlerden insanlar yaşamıştır. Yapılan anket çalışmasında katılımcılara Tarsus kentinin turizm alanında (tarihi mekânlar, kültürel yapı, yöresel el sanatları, yöresel yemekler, mağaralar, kamp / karavan, fauna, flora, gastronomi turizmi, yöresel zenginliği, doğal çekicilikleri ve güzellikleri) hangi turizmin baskın olduğu sorulmuştur. Buna yönelik çoğunlukta tarihi mekânlar (%80) ve kültürel yapısı (%59) şeklinde olmuştur. En az tercih edilenler; kamp / karavan, flora ve fauna turizmi olmuştur. Sonuç: Tarsus turizm potansiyeli açısından hak ettiği pozisyonda değildir. Kültürel mirası ve doğal peyzaj özellikleri bakımında turizm için önemli kaynakları ve değerleri bulunmaktadır. Turizm, peyzaj ve rekreasyon faaliyetlerini ağırlık verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it is aimed to help the historical and cultural riches of Tarsus district of Mersin province to be used appropriately and effectively, as well as to determine the tourism activities suitable for tourism and to explore the tourism aspect of the region. As a result of these researches and analyzes, it is aimed to help the promotion of the region and to contribute to the economic, social and cultural development of the people. Method: The tourism areas in Tarsus constitute the main material of the study. The visual data and written sources obtained as a result of the literature research were used. In addition, observations and photographing studies in the area, on-site analyzes, maps and surveys made to the people of Tarsus constitute other materials. SPSS program was used for statistical analysis of the data obtained as a result of the surveys made on the people living in Tarsus, and GIS (ArcGIS), Google Earth and Photoshop programs were used to create the maps. In addition, in line with the data obtained from the internet, which is used as a means of accessing information today, it has been used as a material in domestic and foreign scientific researches, books and journals on their subjects. Findings: In the findings for the Tarsus district, people from many different cultures lived in the district throughout history. In the survey study, the participants were asked which tourism is dominant in the tourism area of the city of Tarsus (historical places, cultural structure, local handicrafts, local foods, caves, camping / caravan, fauna, flora, gastronomy tourism, local richness, natural attractions and beauties). For this purpose, it was mostly historical places (80%) and cultural structure (59%). Least preferred; There has been camping/caravan, flora and fauna tourism. Conclusion: Tarsus is not in the position it deserves in terms of tourism potential. It has important resources and values for tourism in terms of its cultural heritage and natural landscape features. Tourism, landscape and recreation activities should be emphasized.