Effects of some entomopathogenic fungi on greenhouse whitefly Trialeurodes vaporariorum (Hemiptera: Aleyrodidae)
Bazı entomopatojen fungus türlerinin sera beyazsineği Trialeurodes vaporariorum (Hemiptera: Aleyrodıdae) üzerine etkileri
- Tez No: 707400
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT ALPER ALTINOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: beyaz sinek, biyolojik mücadele, entomopatojen fungus, mortalite, whitefly, biocontrol, entomopathogen fungi, mortality
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Sebzelerde yaygın olan ve önemli zarar yapan sera beyazsineği (Trialeurodes vaporariorum (Hem.: Aleyrodidae)) üzerinde dört farklı fungal izolatın (Beauveria bassiana, Isaria farinosa, Isaria fumosorosea, Lecanicillium muscarium) patojenisitesi incelenmiştir. Domates bitkisi yaprakları altında farklı dönemlerden T. vaporariorum bireyleri karışık olarak birlikte kullanılmış, izolatların her biri, 1x106 ve 1x107 spor konsantrasyonundaki süspansiyonlar halinde yaprak üzerine püskürtülmüştür. Denemeler tesadüf parselleri deneme deseni ile laboratuvar koşullarında 25°C sabit sıcaklık ve %50, %60 ve %80 olmak üzere üç farklı nem seviyesinde yürütülmüştür. Düşük spor konsantrasyonu sonuçlarına göre, I. fumosorosea 15.581% ile, %80 nem düzeyinde en yüksek günlük ortalama ölüm oranına ulaşmıştır. Bunu sırasıyla %60 ve %50 nemde %11.167 ve %7.417% ile I. farinosa takip etmiştir. Yüksek dozdaki uygulamalarda (1x107), %60 nemde L. muscarium 13.41% günlük ortalama mortaliteye ulaşmış, bunu I. fumosorosea (%13.38, 50% nem) ve B. bassiana (%8.964, 80% nem) izlemiştir. Denemeler sonunda en yüksek ölüm oranına %80 nemde %78.495 ile L. muscarium izolatında ulaşılmıştır. Aynı izolat %60 nemde %82.301 ölüm oranına ulaşmıştır. Pestisit kullanımı gibi geleneksel yöntemlerle karşılaştırıldığında, birçok mikrobiyal kontrol ajanının ortak bir sorunu bulunmaktadır, patojenik etkiler, belirli bir gecikme süresinden sonra ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, ilgili nem seviyesinde hangi izolatın daha erken ve önemli etki gösterdiğini ortaya koyabilmek amacıyla, deneme günleri de birbiriyle istatistiksel olarak karşılaştırılmış, yüksek ölüm oranlarına denemeden sonraki hangi günlerde ulaşıldığı incelenmiştir. Buna göre, 1x106 dozunda tüm denemeler arasında günlük en yüksek ölüm oranına (%46.018), I. fumosorosea ile %80 nem düzeyinde uygulamadan sonraki 6. günde ulaşılmış, bunu aynı izolatın 7. gündeki etkisi, %35.074 oranındaki mortalite ile takip etmiştir. Diğer izolatlar için istatistiki olarak en yüksek ölüm oranları, gerçekleştiği gün ve nem düzeyleri ise, B. bassiana: %18.015, (7. gün, %80); I. farinosa: %22.478 (8. gün, %60); L. muscarium: %24.906, (8. gün, %80) şeklinde kaydedilmiştir. Yüksek dozda ise (1x107), en yüksek ölüm oranları B. bassiana için %32.768 (7. gün %80 nem), I. farinosa için %24.41 (7. gün, %80 nem), I. fumosorosea için %32.035 (7. gün %80 nem) ve L. muscarium için %42.083 (7. gün %60 nem) şeklinde gerçekleşmiştir. Sonuçlar, en yüksek ölüm oranlarının, sözkonusu izolatlar için ağırlıklı olarak uygulamadan sonraki 7. ve kısmen 8. günlerde gerçekleştiğini göstermektedir. İzolatların hiçbirinde, uygulamadan sonraki ilk üç günde, hiçbir nem düzeyinde ölüm kaydedilmemiştir.
Özet (Çeviri)
Pathogenicity of four entomopathogenic fungi isolates (Beauveria bassiana, Isaria farinosa, Isaria fumosorosea, Lecanicillium muscarium) were investigated on greenhouse whitefly (Trialeurodes vaporariorum (Hem.: Aleyrodidae), a serious and common pest on greenhouse vegetable production. T. vaporarium individuals under tomato leaves from various stages were used as mixed and sprayed with 1x106 and 1x107 conidia/ml concentration, with each of the isolates. Experiments conducted in laboratory conditions with completely randomized design at 25°C fixed temperature, with three different humidity levels, namely, 50%, 60% and 80%. According to statistical analysis results, I. fumosorosea displayed highest daily mean mortality rate at 80%, with 15.581%. This is followed by I. farinosa with 11.167 and 7.417 daily mean mortalities at 60% and 50% humidity, respectively. In the higher concentration (1x107), L. muscarium reached 13.41% daily mean mortality at 60%, followed by I. fumosorosea (13.38%, 50% humidity), and B. bassiana (8.964%, 80% humidity). Overall highest mortality obtained by the end of each experiment at lower dosage were 78.495% with L. muscarium at 80% humidity. Same isolate reached to 82.301% mortality rate at 60%. Since many microbial biocontrol agents have a common problem compared to traditional methods like pesticide spraying, the effect becomes prominent with a delay. Therefore, the experiment days were statistically compared to reveal which isolates acted earlier at given humidity, also investigated the days after treatment (DAT), with significantly higher mortality rates. For 1x106, Highest rates were obtained with I. fumosorosea at 6th DAT at 80% humidity level, 46.018% control-corrected mortality was observed, this is followed by 7th DAT of same isolate, with 35.074 mortality. The highest significant mortality rates for other isolates were, B. bassiana: 18.015%, (7 DAT, at 80%); I. farinosa: 22.478% (8 DAT, 60%); L. muscarium 24.906%, (8 DAT, 80%). For the higher dosage, peak mortality for B. bassiana was 32.768% (7 DAT, 80%), for I. farinosa 24.41% (7 DAT, 80%), for I. fumosorosea 32.035% (7 DAT, 80%), and for L. muscarium 42.083% (7 DAT, 60%). As seen from results, the peak significant mortalities were recorded at 7th and partly at 8th days, after treatments. In all four isolates, there were no mortalities observed at first three days, at any of the humidity levels.