Mandibula angulus kırıklarının tedavisinde kullanılan farklı fiksasyon sistemlerinin biyomekanik stabilitesinin sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi
Investigation of biomechanical stability of different fixation systems used in treatment of mandibular angulus fractures by finite element analysis
  1. Tez No: 707519
  2. Yazar: TOLUNAY AVCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET MELİH ÖMEZLİ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Angulus kırığı, Cfr-PEEK, Stabilite, Angle fracture, Cfr-PEEK, Stability
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı yüksek mekanik ve fiziksel özelliklere sahip Cfr-PEEK materyalinin angulusdaki kötü kırıkların fiksasyonundaki etkinliğinin mevcut biyomateryaller ile karşılaştırılarak değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 8 farklı fiksasyon modeli oluşturulmuştur. İlk 4 grupta tek mini plak kırık hattının üst kenarına champy yöntemi kullanılarak uygulanmıştır. Diğer 4 grupta ise bu tek mini plağa ek olarak kırık hattının alt kenarına bir adet plak daha yerleştirilerek çift mini plakla fiksasyon sağlanmıştır. Bu modellerde titanyum, rezorbe olabilen ve Cfr-PEEK plak ve vida sistemleri sonlu elemanlar analizi yöntemi ile incelenmiştir. Plak ve vida üzerinde oluşan gerilimler, kemik üzerinde oluşan gerilim ve sıkışma değerleri ve yer değiştirme miktarları değerlendirilmiştir. Bulgular: Plaklar ve vidalar üzerinde oluşan en yüksek Von Mises değeri grup 5'te üst kenardaki plakta görülmüştür. En düşük değer ise grup 7'de alt tarafa yerleştirilen plakta görülmüştür. Vidalar üzerinde oluşan en yüksek Von Mises değerleri kırık hattına yakın olan vidalarda görülmüştür. Kemik üzerinde oluşan streslere bakıldığında en yüksek gerilim değeri grup 5'te üst plakta, en düşük gerilim değeri ise grup 7'de alt plakta görülmüştür. En yüksek sıkışma değeri grup 8'de üst plakta en düşük sıkışma değeri ise grup 7'de alt plakta görülmüştür. Kırık fragmanları arasında yer değiştirme miktarları açısından en fazla yer değiştirme grup 3'te en az yer değiştirme grup 5'te görülmüştür. Sonuç: Çalışmadan elde edilen veriler avantajları da göz önünde bulundurularak değerlendirildiğinde, Cfr-PEEK'in angulus kırıklarının tedavisinde kullanılabilecek alternatif bir materyal olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the effectiveness of Cfr-PEEK material, which has high mechanical and physical properties, in the fixation of unfavorable fractures of the angulus by comparing it with existing biomaterials. Material and Method: In this study, 8 different fixation models were created. In the first 4 groups, a single mini plate was applied to the upper edge of the fracture line by champy method. In the other 4 groups, in addition to this single mini plate, another plate was placed on the lower edge of the fracture line and fixation was achieved with double mini plates. In these models, titanium, resorbable and Cfr-PEEK plate and screw systems were investigated by finite element analysis method. The tensions on the plate and screw, the tension and compression values on the bone and the amount of displacement were evaluated. Results: The highest Von Mises value which occurred on the plates and screws was seen in the plate at the upper edge in the group 5. The lowest value was seen in the plate which was placed on the lower edge in the group 7. The highest values on the screws were observed in the screws which are closer to the fracture line. Considering the stresses on the bone, the highest stress value was seen in the upper plate in group 5, and the lowest stress value was seen in the lower plate in the group 7. The highest compression value was seen in the upper plate in the group 8, and the lowest compression value was seen in the lower plate in the group 7. In terms of the amount of displacement between the bone fragments, the maximum displacement was observed in the group 3, and the minimum displacement was observed in the group 5. Conclusion: When the data obtained from the study were evaluated by considering its advantages, it was concluded that Cfr-PEEK could be an alternative material that can be used in the treatment of angulus fractures.