Hemşirelik öğrencilerinin yaşlılara karşı tutumu ve empati düzeyleri
Attitudes and empathy levels of nursing students towards the elderly
- Tez No: 707522
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜMRÜT AKGÜN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, İç Hastalıkları, Nursing, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik öğrencisi, yaşlı, empati, tutum, Nursing student, elderly, empathy, attitude
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma hemşirelik öğrencilerinin yaşlılara karşı tutumu ve empati düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 01.11.2020-01.06.2021 tarihleri arasında Kafkas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünde öğrenim gören 780 öğrenci oluşturmuştur. Öğrencilerin tamamına ulaşmak hedeflendiğinden herhangi bir örneklem seçimine başvurulmamıştır. Verilerin toplanmasında tanıtıcı özellikleri belirleme formu, Duyuşsal ve Bilişsel Empati Ölçeği (DBEÖ) ve Yaşlılara Yönelik Tutum Ölçeği (YYTÖ) kullanılmıştır. Veriler IBM SPSS Statistics 27 paket programında analiz edilmiştir. Veri analizinde Kolmogorov-Smirnov Normallik Testi, Mann Whitney-U Testi, Kruskal Wallis H Testi ve Spearman Rank Korelasyon analizleri kullanılmıştır. Duyuşsal ve Bilişsel Empati ölçeğinin toplam puanında cinsiyet, anne, eğitim durumu ve sınıf düzeyi değişkenlerine göre yüksek ve gruplar arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir (p0.05). Duyuşsal ve Bilişsel Empati ölçeğinin toplamının puan ortalaması (143.80±21.920) olarak tespit edilmiştir. Yaşlılara Yönelik Tutum ölçeğinin toplam puanında değişkenler arası istatiksel bir fark çıkmamıştır (p>0.05). Yaşlılara Yönelik Tutum ölçeğinin puan ortalaması (127.30±15.070) olarak tespit edilmiştir. Bu çalışma sonucunda hemşirelik öğrencilerin yaşlılara yönelik tutum ve empati düzeylerinin yüksek olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the attitudes and empathy levels of nursing students towards the elderly. The population of the research consisted of 780 students at the Nursing Department of the Faculty of Health Sciences of Kafkas University between 01.11.2020 and 01.06.2021. Since it was aimed to reach all students, no sample selection was applied. The descriptive features form, the Affective and Cognitive Empathy Scale and the Attitude towards the Elderly Scale were used to collect the data. Data were analyzed in IBM SPSS Statistics 27 package program. Kolmogorov-Smirnov Normality Test, Mann Whitney-U Test, Kruskal Wallis H Test and Spearman Rank Correlation analyzes were used in data analysis. It was determined that the total score of the Affective and Cognitive Empathy scale was high in the variables of gender, mother, educational status and class level, and the difference between the groups was statistically significant (p0.05). The mean score of the sum of the Affective and Cognitive Empathy scale was determined as (143.80±21.920). There was no statistical difference between the variables in the total score of the Attitude Towards Elderly scale (p>0.05). The mean score of the Attitude towards the Elderly scale was determined as (127.30±15.070). As a result of this study, it was determined that the attitudes and empathy levels of nursing students towards the elderly were high.