izole baypas cerrahisinde iki farklı plan bloğunun etkinliğinin intravenöz analjezi ile karşılaştırılması: Prospektif gözlemsel çalışma
Comparison of efficacy of two different plan blocks with intravenous analgesia in isolated bypass surgery: A prospective observational study
- Tez No: 707638
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞULE BATÇIK, DOÇ. DR. BAŞAR ERDİVANLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Baypas Cerrahisi, Hasta Kontrollü Analjezi, Serratus Plan Bloğu, Transvers Torasik Plan Bloğu, Bypass Surgery, Patient Controlled Analgesia, Serratus Plane Block, Transversus Thoracic Plane Block
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Baypas cerrahisinde postoperatif ağrının tedavisi opioid temellidir. Bu durum silyer fonksiyon ve solunum eforunu olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu amaçla torasik plan bloklarının kardiyak cerrahi sonrası analjezik etkinliğini incelemeyi amaçladık. Ağrı kaynağı sternotomi ve tüp torakostomi olduğundan, serratus plan bloğu (SPB) ve SPB'ye eklenen transvers torasik plan bloğunun (TTPB) analjezi, solunum egzersizleri, mobilizasyon ve hasta konforu üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla prospektif, gözlemsel bir çalışma planladık. iv Hastalar ve Yöntemler: Yerel Etik Kurulu izni alındıktan sonra, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı tarafından elektif koşullarda izole baypas cerrahisi planlanan erişkin hastalar çalışmaya alınarak üç gruba ayırıldı: SPB+TTPB grubuna iv hasta kontrollü analjezi (HKA) ile beraber SPB ve tek taraflı TTPB, SPB grubuna SPB ve HKA, kontrol grubuna ise yalnızca HKA uygulandı. Postoperatif 36 saat boyunca görsel ağrı skorları (VAS), ilk analjezik gereksinim süresi, total opioid gereksinimi, intensif spirometre değerleri, ekstübasyon ve yoğun bakımdan taburculuk süreleri kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya toplam 120 hasta dahil edildi, 95 hastanın verileri analiz edildi. Demografik ve operatif veriler istatistiksel olarak benzer bulundu (p>0,05). TTPB'nin median sternotomi ağrısında (p0,05). Sonuç: SPB ve SPB+TTPB'nin kardiyak cerrahide multimodal analjezinin bir parçası olarak kullanılabileceği ve hastaların iyileşmesine katkı sağlayacağı kanaatindeyiz. Sternotomi ağrısı için tek taraflı uygulanan TTPB'nin yeterli analjezi sağlayabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Treatment of postoperative pain in bypass surgery is opioid-based. This may adversely affect ciliary function and respiratory effort. For this purpose, we aimed to examine the analgesic efficacy of thoracic plane blocks after cardiac surgery. Since the source of pain is sternotomy and tube thoracostomy, we planned a prospective, observational study to examine the effects of serratus plane block (SPB) and transverse thoracic plane block (TTPB) added to SPB on analgesia, breathing exercises, mobilization, and patient comfort. vi Patients and Methods: After obtaining the permission of the Local Ethics Committee, adult patients who were planned for isolated bypass surgery under elective conditions by the Department of Cardiovascular Surgery were included in the study and divided into three groups: SPB and unilateral TTPB with iv patient-controlled analgesia (PCA) in the SPB+TTPB group, PCA and SPB in the SPB group, only PCA was applied in the control group. Visual pain scores (VAS), first analgesic requirement, total opioid requirement, intensive spirometry values, extubation and discharge times from the intensive care unit were recorded for 36 hours postoperatively. Results: A total of 120 patients were included in the study, data of 95 patients were analyzed. Demographic and operative data were statistically similar (p>0.05). It was determined that TTPB was effective in median sternotomy pain (p0.05). Conclusions: We are in opinion that SPB and SPB+TTPB can be used as a part of multimodal analgesia in cardiac surgery and will contribute to the recovery of patients. We think that unilateral TTPB can provide adequate analgesia for sternotomy pain.