Türkiye'nin İran'daki kamu diplomasisi faaliyetleri
Turkey's public diplomacy activities in Iran
  1. Tez No: 707820
  2. Yazar: İCLAL FIRAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR SANCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Güç, İran, Kamu diplomasisi, Yumuşak güç, Power, Iran, Public diplomacy, Soft power
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Kesin bir tanıma ve somut ölçümlere dayanmayan güç kavramı, siyasal ilişkilerin ilk başladığı dönemlere kadar uzanmaktadır. Zamanla devletlerin ortaya çıkması ve devletlerarası ilişkilerin artması ile kavram önemini arttırmıştır. Yüzyıllar boyunca askeri ve ekonomik kapasite olarak algılanan güç kavramı, son dönemlerde cezbetme kabiliyeti ile kendisine yeni bir değer katarak varlığını devam ettirmektedir. Uluslararası ilişkiler literatürüne 1990 yılında Joseph Nye tarafından kazandırılan yumuşak güç kavramı, küreselleşme ile artan uluslararası iletişimle gücün kaynaklarına yeni bir boyut kazandırmıştır. Bu doğrultuda ise devletler, doğru ve kaynağı belli olan bilgiler ile kamuoyunu yönlendirme ve ikna etme düşüncesi ile kamu diplomasisi faaliyetleri yürütmeye başlamıştır. Hazırlanan tez ile son dönemlerde dünyada ve Türkiye'de değişen dış politika anlayışı doğrultusunda öne çıkan yumuşak güç kavramının kaynakları bağlamında Türkiye'nin İran'daki kamu diplomasisi faaliyetleri ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Bu çalışma, Türkiye'de yapılan akademik çalışmalar arasında Türkiye'nin İran özelinde yapmış olduğu kamu diplomasisi faaliyetlerinin ilk kez çeşitli alanlarla birlikte değerlendirilmesi açısından önem arz etmektedir. Tez çalışmasında öncelikle güç, yumuşak güç ve kamu diplomasisi kavramları açıklanmıştır. Devamında Türkiye'nin dünyada uygulandığı kamu diplomasisi faaliyetleri ve bu doğrultuda faaliyet gösteren kurumları ele alınmıştır. Son olarak yumuşak güç kaynakları bağlamında Türkiye'nin İran'daki muhtemel etkisi yorumlanarak yürüttüğü faaliyetler ele alınmıştır. Çalışmanın cevap aradığı sorular şunlardır; Yumuşak güç kaynakları bağlamında Türkiye'nin İran üzerindeki muhtemel etkileri nelerdir? Türkiye İran'da hangi kamu diplomasisi faaliyetlerini uygulamaktadır? Uygulanan kamu diplomasisi faaliyetlerini sınırlandıran unsurlar nelerdir?
Özet (Çeviri)
The concept of power, which is not based on a precise definition and concrete measurements, dates back to the first periods of political relations. The concept of soft power, which was brought to the International Relations literature by Joseph Nye in 1990, has added a new dimension to the sources of power with the increasing international communication with globalization. In this direction, states have begun to conduct public diplomacy activities with the idea of directing and persuading the public with right and known information. With the prepared thesis, Turkey's public diplomacy activities in Iran were tried to be revealed in the context of the sources of the concept of soft power, which has come to the fore in line with the changing foreign policy understanding in the world and in Turkey recently. This study, among the academic studies carried out in Turkey, is important in terms of evaluating the public diplomacy activities of Turkey in Iran for the first time together with various fields. In the thesis, first of all, the concepts of power, soft power and public diplomacy are explained. Afterwards, Turkey's public diplomacy activities in the world and the institutions operating in this direction have been discussed. Finally, in the context of soft power resources, Turkey's activities has been discussed by interpretting its possible influence in Iran. The answer to the question put forward in the thesis study is that the cultural activities implemented by Turkey on Iran will contribute more to Turkey's soft power.