Emrî Divanı'nda sosyal hayat
Social life in Divan of The Emrî
  1. Tez No: 707828
  2. Yazar: ZİKRULLAH KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER DEMİRBAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Edirneli Emrî, XVI. Yüzyıl Divan şiiri, Sosyal Hayat
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Klasik Türk şiirinde XVI. yüzyıl; şiirin kendisini bulduğu, özgün eserlerin verildiği ve farklı türlerin denendiği bir yüzyıl olmuştur. Sanatsal ifadelerin ustalık olarak kabul görülmesi ve toplumsal imajların şiirle bütünleşmesi divan şiirine altın çağını yaşatmıştır. Şiirde yakalanmış olan bu ivmenin şairlerinden biri de Emrî'dir. Emrî, sosyal hayatın hemen her alanından şiirlerini süslemiştir. Şiirlerinde toplumsal imajları sanatsal ifadelerle sıklıkla kullanması, şiirinin canlılığını koruması, toplumsal olaylara eğilimi bunun en önemli kanıtlarıdır. Bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde XVI. yüzyıl Osmanlı siyasi ve toplum hayatı incelenmiş bu dönemde Osmanlı Devleti'nin sosyo-kültürel ve edebi yapısı ele alınmış, toplumun gündelik faaliyetleri ve sanata olan yaklaşımı araştırılmıştır. İkinci bölümde ise; Emrî Divanı'ndan hareketle, dönemle ilgili sosyal hayat unsurları ele alınmıştır. Çalışmada amaçlanan: toplumun yaşayış biçimine, bu dönemde kullanılan gündelik unsurlara, inanç ve ritüellere, kısacası o dönemdeki tüm sosyo-kültürel değerlere bir ışık tutarak XVI. yüzyıl ile günümüz arasında bir bağ kurmaktır.
Özet (Çeviri)
16th. century in classical Turkish poetry; It has been a century in which poetry found itself, original works were given and different genres tried. The perception of artistic expressions as mastery and the integration of social images with poetry brought the golden age of divan poetry. One of the poets of this momentum caught in poetry is Emrî. Emrî, embellished his poems from almost every field of social life. The most important proofs of this are that he frequently uses social images with artistic expressions in his poems, that his poetry maintains its vitality and his tendency to social events. This study consists of two parts. XVI. in the first part, The political and social life of the16th century Ottoman Empaire was examined and the socio-cultural and literary structure of the Ottoman Empaire in this period, the daily activites of the society and its approach to art were investigated. Ġn the second part, based on the Emrî's Divan, social life elements related to the period are discussed. The aim of the study is to shed light on the lifestlye of the society, the daily elements used in this period, belifes and rituals, in short all the socio-cultural values of that period, it is to establish a link between the century and the present. Keywords : Emrî of Edirne, XVI. Century Divan Poem, Social Life