Türkçe öğretmenlerinin Türkçe derslerinin uzaktan eğitimine ilişkin tutumlarının farklı değişkenler açısından incelenmesi
Study of Turkish teachers' attitudes to the distance education of Turkish course in terms of different variables
- Tez No: 707931
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan eğitim, Türkçe dersi, Türkçe öğretmeni, Tutum, Distance education, Turkish lesson, Turkish teacher, Attitude
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul Türkçe öğretmenlerinin Türkçe dersinin uzaktan eğitim yoluyla verilmesine ilişkin tutum düzeylerinin farklı değişkenler açısından incelenmesidir. Araştırmanın evrenini Gaziantep ilinde bulunan ortaokul Türkçe öğretmenleri oluştururken araştırmanın örneklemini Gaziantep ili merkez ilçelerinde (Şahinbey/ Şehitkamil) görev yapmakta olan 451 (273 kadın, 178 erkek) ortaokul Türkçe öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışmada uzaktan eğitime yönelik tutumlara ilişkin veriler; Ağır (2007) tarafından geliştirilen,“Uzaktan Eğitime Yönelik Tutum Ölçeği”aracılığıyla toplanmıştır. Öğretmenlerden toplanan veri seti SPSS 22 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda Türkçe öğretmenlerinin uzaktan eğitime yönelik hazırbulunuşluklarının yüksek olduğu, uzaktan eğitime karşı tutumlarının ise olumsuza yakın orta seviyede olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarından hareketle örneklemin genişletme, uzaktan eğitime yönelik hizmetiçi eğitimler verme ve uzaktan eğitime yönelik hazırbuluşluğu artırıcı eğitimler verme gibi önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the attitude levels of secondary school Turkish teachers towards the teaching of Turkish lessons via distance learning with reference to different variables. The population of the research consists of secondary school Turkish teachers in Gaziantep, whereas the sample of the research consists of 451 (273 female, 178 male) secondary school Turkish teachers working in the central districts of Gaziantep (Şahinbey / Şehitkamil). Data on attitudes towards distance education in the study was collected by“Attitude Scale Towards Distance Education”developed by Ağır (2007). The SPSS 22 statistical program was used to analyze the data set collected from the teachers. As a result of this study, it was identified that Turkish teachers' readiness for distance education was high, and their attitudes towards distance education were at a medium level, close to negative. Referring to the results of the research, it was suggested to expand the sample, provide in-service trainings for distance education and trainings to increase readiness for distance education.