Konyalı Şem'î Divanı'nda din, tasavvuf ve cemiyet
Religious-sufism and society in Konyalı Şem'î Divanı
- Tez No: 707980
- Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET ATİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Konyalı Şem'î, Cemiyet, Din, Divan Edebiyatı, Tasavvuf, Konyalı Şemi, Society, Religion, Divan literature, Sufism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Konyalı Şem'î, 19. yüzyılda yaşamış mutasavvıf şairlerdendir. Konya'da helvacılık yapmış ve çarşı ağalığı görevinde bulunmuştur. Mevlevîlik'e gönül vermiş ancak içinde bulunduğu çağın ve yakın arkadaşlarının etkisiyle Bektaşilik'ten de etkilenmiş, rindane bir şairdir. Bu tez ile Konyalı Şem'î Divanı'nın din, tasavvuf ve cemiyet açısından tahlili amaçlanmıştır. Hayatı, şairliği, dinî-tasavvufî ve sosyal hayata bakışı ve bu kavramların şiirlerine ne şekilde yansıdığı sistematik olarak ele alınmıştır. Bundan sonraki çalışmalar için basamak oluşturulmaya gayret edilmiştir. Konyalı Şem'î Divanı'nda Din, Tasavvuf ve Cemiyet başlıklı çalışmamız iki ana bölümden ve pek çok alt başlıktan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Şem'î is one of the sufi poets, who lived in the 19th century and is named as Konyalı Şem'î, since he is from Konya. He worked as a baker in Konya, used to make the sweet called helva and also served as a market keeper. He is a philosophical poet who devoted himself to Mevlevi, but was also influenced by Bektashism due to it being popular in that era and among close friends. This thesis is aimed to analyze Konyalı Şem'î's book called Divan in terms of religion, mysticism and society. Also, the thesis mentions his life, poetry, view of religious-mystical and social life and how these concepts are reflected in his poems in a systematic way. I hope this thesis establishes a step for further studies. This thesis which is titled as Religion, Sufism and Society in Konyalı Şem'î Divanı consists of two main parts and many sub-titles.