Sınıf eğitimi öğretmen adaylarının akademik erteleme davranışları ve zaman yönetim becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The inventigation of the relationship between academic procrastination behaviors and time management skills of classroom teacher candidates
- Tez No: 707979
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GİZEM ENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademik Erteleme, Öğretmen Adayları, Zaman Yönetimi, Academic Procrastination, Preservice Teachers, Time Management
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada sınıf eğitimi öğretmen adaylarının akademik erteleme davranışları ile zaman yönetim beceri düzeylerinin belirlenmesi ve akademik erteleme davranışı ile zaman yönetim becerileri arasındaki ilişkinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada bu amaçla ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi belirlenirken tabakalı örnekleme yöntemi kullanılmış, yedi bölgenin her birini temsil eden yedi üniversite rastgele seçilmiştir. Araştırmanın örneklemini yedi devlet üniversitesinin sınıf eğitimi ana bilim dalında öğrenim gören 665 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama araçları olarak“Zaman Yönetimi Ölçeği”ve“Akademik Erteleme Ölçeği”kullanılmıştır.“Zaman Yönetimi Ölçeği”Alay ve Koçak (2002) tarafından uyarlanmış,“Akademik Erteleme Ölçeği”ise Çakıcı (2003) tarafından geliştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda; sınıf eğitimi öğretmen adaylarının akademik erteleme puan ortalamalarının orta düzeyde olduğu, en düşük seviyede akademik erteleme davranışı gösteren sınıf düzeyinin 2. sınıf, en yüksek seviyede akademik erteleme davranışı gösteren sınıf düzeyinin ise 1. sınıf öğretmen adayları olduğu belirlenmiştir. Akademik başarı düzeylerine göre incelendiğinde; akademik başarısı en yüksek olan öğretmen adaylarının en az düzeyde akademik erteleme davranışı sergilediği ortaya koyulmuştur. Sınıf eğitimi öğretmen adaylarının zaman yönetim becerilerinin orta düzeyde olduğu, zaman yönetim becerilerinin sınıf düzeylerine göre anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Akademik başarısı yüksek olan öğretmen adaylarının zaman yönetim becerilerinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Sınıf eğitimi öğretmen adaylarının akademik erteleme davranışları arttıkça zaman yönetim becerilerinin azaldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the academic procrastination behaviors and time management skills of prospective classroom education teacher candidates and to determine the relationship between academic procrastination behavior and time management skills. For this purpose, the relational screening model was used in the study. While determining the sample of the study, stratified sampling method was used and seven universities representing each of the seven regions were randomly selected. The sample of the research consists of 665 teacher candidates studying in the classroom education department of seven state universities.“Time Management Scale”and“Academic Procrastination Scale”were used as data collection tools in the study. The“Time Management Scale”was adapted by Alay and Koçak (2002), and the“Academic Procrastination Scale”was developed by Çakıcı (2003). As a result of the analyzes, it was determined that the academic procrastination average score of the classroom education teacher candidates was moderate, and the class level with the lowest academic procrastination behavior was the second grade, and the class level with the highest level of academic procrastination was the first grade teacher candidates. When examined according to their academic achievement levels, it was revealed that the teacher candidates with the highest academic achievement exhibited the least academic procrastination behavior. It was determined that the time management skills of the classroom education teacher candidates were at a moderate level and their time management skills did not show a significant difference according to their grade levels. It has been determined that teacher candidates with high academic success have high time management skills. It was concluded that as the academic procrastination behaviors of the classroom education teacher candidates increase, their time management skills decrease.