Serebral palsili çocuklarda gövde kontrolünün üst ekstremite fonksiyonu ve yaşam kalitesi üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of trunk control on upper extremity function and quality of life in children with cerebral palsy
  1. Tez No: 708053
  2. Yazar: MELİKE AKDAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERİDE YARAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Serebral Palsi, gövde kontrolü, üst ekstremite fonksiyonu, yaşam kalitesi
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın amacı hemiparetik ve diparetik Serebral Palsi (SP)'li çocuklarda gövde kontrolünün üst ekstremite fonksiyonu ve yaşam kalitesi üzerine etkisini incelemektir. Çalışmaya 5 - 18 yaş arası SP tanısı almış, Kaba Motor Fonksiyon Sınıflandırma Sistemi (KMFSS)'ne göre I-II ve III seviyesinde olan 21 hemiparetik SP'li (erkek 17, kız: 4) (yaş ortalaması: 10,86 ± 4,54 yıl), 22 diparetik SP'li (erkek: 18, kız: 4) (yaş ortalaması: 11,82 ± 3,86 yıl) olan toplamda 43 çocuk dahil edildi. Çocukların sosyodemografik bilgileri alındı. Tüm olgular Gövde Kontrol Ölçüm Skalası (GKÖS), El Becerileri Sınıflandırma Sistemi (EBSS), 9-Delikli Peg Testi (9-DPT) ve Çocuklar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği (ÇİYKÖ) ile değerlendirildi. Hemiparetik ve diparetik SP'li çocukların GKÖS toplam puanları arasında anlamlı fark bulundu (p0,05), GKÖS ile ÇİYKÖ arasında da ilişki tespit edilemedi. Çalışmamız sonucunda diparetik çocukların gövde kontrolünün hemiparetik çocuklara göre daha iyi olduğunu ve gövde kontrolünün üst ekstremite fonksiyonunu etkilediğini gösterdi. Gövde kontrol mekanizmasının dikkate alınması, değerlendirme ve tedavide gövde kontrolünün göz ardı edilmemesi üst ekstremite fonksiyonu problemlerinin de çözümü için önemli rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of trunk control on upper extremity function and quality of life in children with hemiparetic and diparetic Cerebral Palsy (CP). In the study, 43 children with CP between the ages of 5-18, and at the level of I-II and III according to Gross Motor Function Classification System (GMFCS), 21 hemiparetic CP (male: 17, female: 4) (mean age: 10.86 ± 4.54 years) and 22 diparetic CP (boys: 18, girls: 4) (mean age: 11.82 ± 3.86 years) were included. Sociodemographic information of the children was obtained. All subjects were evaluated with the Trunk Control Measurement Scale (TCMS), Manual Ability Classification System (MACS), 9-Hole Peg Test (9-HPT) and Pediatric Quality of Life Inventory (PedsQL). A significant difference was found between the TCMS total scores of children with hemiparetic and diparetic CP (p0.05), and no relationship was found between TCMS and PedsQL. As a result of our study, it was shown that trunk control of diparetic children is better than hemiparetic children and trunk control affects upper extremity function. Considering the trunk control mechanism and not ignoring trunk control in evaluation and treatment play an important role in solving upper extremity function problems.