Kur'an-ı Kerim'de geçen çoğul kelimelerin analizi
Analysis of multiple words in the Qur'an
- Tez No: 708353
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİM ÖZNURHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Cem-i müzekkeri sâlim, Cem-i müennesi sâlim, Cem-i teksir, Kur'ân-ı Kerîm, Nahiv ilmi, Masculine Plurals, Feminine Plurals, Irregular Plurals, Quran, Science of Nahiv
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Bu çalışmada Arap dili ve kaynakları açısından Arapça nahiv biliminin temel konularından biri teşkil eden“cemi-çoğul”konusu ve bunun Kur'ân-ı Kerîm'deki kullanımları ele alınmıştır. Çalışmadasırasıyla, cemi müzekker salim ve cemi müennes salim ele alınmış, bunların Kur'ân-ı Kerîm'de geçen örneklerine yer verilmiş, kelimelerin geçtiği âyet-i kerîmeler de kelimeler ile beraber tahlil edilip açıklanmıştır. Ardından konuya dair dil bilginlerinin ve tefsir âlimlerinin görüşlerine başvurulmuştur. Bununla beraber bu konuların alt başlıkları üzerinde durulmuş, türleri, kısımları, şartları, kullanımları ve bunların kullanım örnekleri, âyet-i kerîmelerden, hadislerden ve Arap şiirinden örneklerle izah edilmiştir. Çalışmada, cemi türlerine dair genel kurallar üzerinde de durulmuş, bunların izah ve şerhi, klasik ve modern eserlerden istifade edilerek yapılmıştır. Ardından cemi isimlerin Arapçada kullanıldığı kalıplar üzerinde geniş biçimde durulmuş, bunların Kur'ân-ı Kerîm'deki yansımaları izahlarla birlikte verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the subject of“jami-plural”, which is one of the main subjects of Arabic grammar in terms of Arabic language and its sources, and its uses in the Qur'an are discussed. In the study, respectively, cemi muekker salim and cemi muennes salim are discussed, their examples in the Qur'an are given, and the verses in which the words are mentioned are analyzed and explained together with the words. Then, the views of linguists and tafsir scholars on the subject were consulted. In addition, the sub-titles of these subjects were emphasized, their types, parts, conditions, uses and examples of their use, examples from verses, hadiths and Arabic poetry were explained. In the study, the general rules about the types of djem were also emphasized, and their explanations and explanations were made by making use of classical and modern works. Then, the patterns in which the broad cem names come from in Arabic are extensively emphasized, and their reflections in the Qur'an are given with the explanation.