Cerrahi hemşirelerinin ahlaki sıkıntı düzeylerinin hemşirelik bakımı davranışları üzerine etkisi ve ilişkili faktörler
The effect of moral distress levels of surgical nurses on nursing care behaviors and related factors
  1. Tez No: 708362
  2. Yazar: HÜLYA GÜLFİDAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURDAN GEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlaki Sıkıntı, Bakım Davranışları, Cerrahi Hemşireliği, Hemşirelik Bakımı, Moral Distress, Caring Behaviours, Perioperative Nursing, Nursing Care
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu araştırma cerrahi hemşirelerinin ahlaki sıkıntı düzeylerinin hemşirelik bakımı davranışları üzerine etkisi ve ilişkili faktörleri belirlemek amacı ile yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, analitik-kesitsel olarak, Ocak 2020 ve Eylül 2020 tarihleri arasında, bir üniversite hastanesinde cerrahi klinikler, cerrahi yoğun bakımlar ve ameliyathanede çalışan hemşirelerle gerçekleştirilmiştir. Çalışma öncesi araştırmanın etik kurul onayı ve kurum izni alınmıştır. Araştırma kabul kriterlerine uyan ve çalışmaya katılmayı kabul eden hemşirelere çalışma hakkında bilgi verildikten sonra sözlü ve yazılı onam alınmıştır. Veriler, araştırmacılar tarafından hazırlanan Hemşire Tanıtım Formu, Ahlaki Sıkıntı Ölçeği, Bakım Davranışları Ölçeği-24 formları ile toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler sayı yüzde, ortalama, korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Hemşirelerin cinsiyet (p0,05). Sonuç: Çalışmamızda; cerrahi hemşirelerinin ahlaki sıkıntı yaşama düzeylerinin düşük, bakım davranışları algısının olumlu anlamda yüksek düzeyde olduğu, ahlaki sıkıntı düzeylerinin bakım davranışları üzerine etkisinin olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim/Purpose: The purpose of this study was to specify the effects of surgical nurses' moral distress on nursing caring behaviours and related factors. Material and Method: This analytical cross-sectional study was carried out with the nurses in the surgery service, intensive care units and operating theatre of a university hospital between January 2020 and September 2020. Ethics committee approval and institutional permission of the research were obtained before the study. After informing the nurses who met the research acceptance criteria and agreed to participate in the study, verbal and written consent was obtained. Data in the study was collected using“Nurse Introduction Form”,“Moral Distress Inventory”and“Caring Behaviours Inventory-24”forms. Descriptive statistics, number percentage, mean, correlation and regression analysis were used to analyse data. Results: A statistically significant difference was found between nurses' gender(p0,05). Conclusion: It was found that surgical nurses' level of Moral Distress was low, the perception of caring behaviours was high in a positive sense and the level of moral distress had no effect on caring behaviours.