Bevasizumab kullanan metastatik kolorektal kanserli hastalarda histopatolojinin tümör cevabındaki önemi
Bevasizumab kullanan metastatik kolorektal kanserli hastalarda histopatolojinin tümör cevabındaki önemi
- Tez No: 708400
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT EMRE YILDIRIM, UZMAN MURAT AYHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: prognosis, metasatic colorectal cancer, bevacizumab
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Bevacizumab kullanan metastatik kolorektal kanserli(mKRK) hastalarda histopatolojinin tümör cevabındaki önemini sorgulamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız 2010 yılı Ocak- 2021 yılı Ocak ayları arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi'nde tıbbi onkoloji kliniğinde histopatolojik olarak doğrulanmış tanı, takip ve tedavileri yapılmış olan, Bevacizumab kullandığı tespit edilen 127 olgu retrospektif olarak incelendi. Müsinöz adenokarsinomlu 29 hasta ile non-musinöz adenokarsinomlu 98 hasta, yanıt oranı ve sağkalım süreleri açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların 78'i(%61.4) erkekti. Tümör lokalizsyonu 100(%56) hastada sol kolon yerleşimliydi. Hastaların 8'i(%6.3) grade 1, 83'ü(%65.4) grade 2,18'i(14.2) grade3'tü. Genel yanıt oranı müsinöz alt grupta non-müsinöz alt gruba göre daha düşük bulundu(sırasıyla %37.9 vs % 49.0, p:0.297). Benzer şekilde non-müsinöz grup ile karşılaştırıldığında müsinöz alt grupta hastalıksız sağ kalım(sırasıyla 8 vs 12 ay, p:0.160)daha kısa olduğu görülmesine rağmen genel sağ kalım süresinin ise her iki histopatolojik alt tipte eşit olduğu tespit edilerek istatiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı(sırasıyla 46 vs 46ay, p:0.993). Müsinöz olan olgular ile non-müsinöz olan olgular arasında primer tümör rezeksiyonu bakmından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır(sırasıyla 29(%26.4) vs. 81(%73.6), p:0.012). Sonuç: Retrospektif yapılan bu çalışmamızda bevacizumabın metastatik kolorektal kanserli hastaların histopatolojik alt tipleri üzerinde genel sağ kalım(GKS) ve hastalıksız sağkalım üzerinde(HSK) üzerinde istatistiksel anlamlılığa ulaşan bir etkisi gözlenmezken, primer tümör rezeksiyon açısıdan non-müsinöz alt tipin müsinöz alt tipine göre anlamlı bir etkisi olduğunu saptamıştır. Metastatik kolorektal kanserli hastaların subtip histopatolojilerine göre ilaca yanıtın olduğu ve etki olarak aralarında istatiksel olarak bir fark olmadığı görüldü. Anahtar kelimeler; prognoz, metasatik kolorektal kanser, bevasizmab
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to question the importance of histopathology in tumor response in patients with metastatic colorectal cancer(mCRC) using Bevacizumab. Materials and methods: Our study was conducted between January 2010 and January 2021 at the University of Health Sciences (SBU) in the medical oncology clinic of Kartal Dr.Lütfi Kırdar City Hospital ,127 patients with histopathologically confirmed diagnosis, follow-up and treatment and who were found to be using Bevacizumab were retrospectively analyzed. 29 patients with mucinous adenocarcinoma and 98 patients with non-mucinous adenocarcinoma were compared in terms of response rate and survival time. Results: 78 of the patients (61.4%) were male. The tumor localization was located in the left colon in 100(56%) patients. 8(6.3%) of the patients were grade 1, 83(65.4%) were grade 2, 18(14.2%) grade3. The overall response rate was lower in the mucinous subgroup than in the non-mucinous subgroup (37.9% vs. 49.0%, p:0.297 respectively,). Similarly, disease-free survival in the mucinous subgroup (8 vs.12 mounth, p: 0.160, respectively) compared with the non-mucinous group. Although it was observed that the overall survival time was equal in both histopathological subtypes, no statistically significant relationship was found (46 vs 46 months, p:0.993, respectively). A statistically significant difference was found between mucinous and non-mucinous cases in terms of primary tumor resection (29 (26.4%) vs. 81 (73.6%), p:0.012, respectively). Conclusion: In this retrospective study, no statistically significant effect of bevacizumab on histopathological subtypes of patients with metastatic colorectal cancer was observed on overall survival (OS) and disease-free survival (PFS), but there was a significant difference between the non-mucinous subtype and the mucinous subtype in terms of primary tumor resection found the result. According to the subtype histopathology of patients with metastatic colorectal cancer, it was observed that there was a response to the drug and there was no statistical difference in effect on each other.