De-novo metastatik kolon karsinomunun ilk basamak tedavisinde bevacizumab içeren kombinasyon rejimlerini kullanan hastaların prognozu ve sağkalımı
Prognosis and survival of patients receiving bevacizumab-containing combination regimens as first-line treatment for de-novo metastatic colon carcinoma applying to pamukkale university medical faculty oncology clinic
- Tez No: 1005125
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİKE GÖKÇEN DEMİRAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Onkoloji, Internal diseases, Oncology
- Anahtar Kelimeler: De-novo metastatik kolon kanseri, bevacizumab, prognoz, sağkalım, De-novo metastatic colon cancer, bevacizumab, prognosis, survival
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Kolon kanseri, kolon mukozasından gelişen ve dünya genelinde en sık görülen maligniteler arasında önemli bir yer tutar. Tarama programlarının yaygınlaşması, hastalığın daha erken evrelerde saptanmasına olanak sağlayarak tanı süreçlerinde belirleyici bir rol üstlenmiştir. Kolon kanserinin gelişiminde genetik yatkınlık ile çevresel ve yaşam tarzına bağlı faktörlerin birlikte etkili olduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra, son yıllarda yapılan çalışmalarda inflamasyonun tümör biyolojisi ve hastalık prognozu üzerinde önemli bir rol oynadığı gösterilmiştir. Bu çalışma kapsamında, de-novo metastatik kolon kanseri tanılı ilk basamakta bevacizumab içeren kombinasyon kemoterapisi alan olguların klinik özellikleri, tedavi yanıtları ve sağkalım sonuçları değerlendirilmiş olup, elde edilen bulguların literatürdeki veriler ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada, de-novo metastatik kolon karsinomu tanısı ile izlenen ve ilk basamakta bevacizumab içeren kombinasyon kemoterapisi alan 110 hastanın klinik özellikleri, sağkalım sonuçları ve prognostik faktörleri retrospektif olarak değerlendirildi. Median genel sağkalım (OS) 20,66 ay, progresyonsuz sağkalım (PFS) ise 8,33 ay olarak saptandı. ECOG performans skoru sağkalım üzerinde anlamlı etki gösterirken, ECOG 0 hastalarda OS ve PFS süreleri belirgin olarak daha uzundu. Tümör boyutu ve lenf nodu evresi arttıkça hem OS hem de PFS'nin anlamlı biçimde azaldığı gözlendi. Metastaz bölgeleri açısından özellikle karaciğer ve periton metastazı varlığı kötü prognoz ile ilişkili bulundu. Tedaviye yanıt, sağkalım açısından en güçlü belirleyici faktörlerden biri olarak öne çıktı; tam yanıt elde edilen hastalarda OS ve PFS süreleri anlamlı derecede uzundu. Dinamik tümör belirteçleri olan en iyi yanıt CEA ve CA19-9 düzeyleri mortalite ve progresyonu öngörmede yüksek ayırt edici güce sahipti. Buna karşılık NLR ve PLR değerlerinin prognostik katkısı sınırlı bulundu. Moleküler analizlerde RAS mutasyon durumunun sağkalım üzerinde belirgin etkisi saptanmazken, MSI instabilitesi nadir görüldü. Sonuç olarak bevacizumab içeren kombinasyon tedavileri de-novo metastatik kolon kanserinde etkin sağkalım sonuçları sağlamış; özellikle performans durumu, hastalık yaygınlığı ve tedaviye yanıtın prognozu belirlemede kritik rol oynadığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Colon cancer is a malignancy originating from the colonic mucosa and represents one of the most common cancers worldwide. The widespread implementation of screening programs has played a crucial role in the early detection of the disease, allowing diagnosis at earlier stages. The development of colon cancer is known to result from the combined effects of genetic predisposition and environmental and lifestyle-related factors. In addition, recent studies have demonstrated that inflammation plays a significant role in tumor biology and disease prognosis. Within the scope of this study, the clinical characteristics, treatment responses, and survival outcomes of patients diagnosed with de-novo metastatic colon cancer who received bevacizumab-containing combination chemotherapy as first-line treatment were evaluated, and the findings were compared with data reported in the literature. In this retrospective study, the clinical characteristics, survival outcomes, and prognostic factors of 110 patients diagnosed with de-novo metastatic colon carcinoma and treated with bevacizumab-containing combination chemotherapy in the first-line setting were analyzed. The median overall survival (OS) was 20.66 months, and the median progression-free survival (PFS) was 8.33 months. The Eastern Cooperative Oncology Group (ECOG) performance status had a significant impact on survival, with patients with ECOG 0 demonstrating markedly longer OS and PFS. Increasing tumor size and lymph node stage were associated with a significant decrease in both OS and PFS. Regarding metastatic sites, the presence of liver and peritoneal metastases was particularly associated with poor prognosis. Treatment response emerged as one of the strongest determinants of survival, with patients achieving complete response exhibiting significantly prolonged OS and PFS. Dynamic tumor markers, including best response CEA and CA19-9 levels, demonstrated high discriminatory power in predicting mortality and disease progression. In contrast, the prognostic contribution of neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR) and platelet-to-lymphocyte ratio (PLR) was limited. Molecular analyses revealed no significant impact of RAS mutation status on survival outcomes, while microsatellite instability (MSI) was rarely observed. In conclusion, bevacizumab-containing combination regimens provided effective survival outcomes in patients with de-novo metastatic colon cancer. Performance status, disease burden, and treatment response were shown to play critical roles in determining prognosis.