Robotik radyocerrahi uygulanan rekürren veya metastatik abdominopelvik tümörlü olgularda tedavi sonuçlarımızın değerlendirilmesi
Therapeutic results in patients with recurrent and metastatic abdominopelvic tumors treated with robotic radiosurgery
  1. Tez No: 297261
  2. Yazar: DUYGU SEZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT GÜRKAYNAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Oncology, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Robotik stereotaktik vücut radyoterapisi, abdominopelvik tümör, toksisite, Robotic Stereotactic Body Radiotherapy, abdominopelvic tumor, toxicity
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Robotik stereotaktik vücut radyoterapisi (rSVRT) abdominopelvik yerleşimli tümörlerde yüksek etkinliği olan minimal invaziv tedavi yöntemlerinden biridir. Bu çalışmada anabilim dalımızda Mayıs 2008 ile Ocak 2011 tarihleri arasında rSVRT uyguladığımız abdominopelvik nüks veya metastatik hastalığı olan olgularda tedavi sonuçlarımızı değerlendirmek amaçlanmış ve 69 hasta dosyası retrospektif olarak incelenmiştir. Olguların yaşları 24-86 arasında değişmekte olup ortanca yaş 59'dur. Analize dahil edilen 69 hastadan 31'i (%44.9) erkek, 38'i (%55.1) kadındır. Olgularda ortanca 12 aylık izlemde lokal kontrol %65.2, genel sağkalım ise ortanca 23 ay olarak saptanmıştır. Sınırlı olgu sayısı nedeniyle istatistiksel anlama ulaşmamakla beraber, en uzun sağkalım (ortanca 36 ay) sürrenal metastazlı olgularda, en kısa sağkalım (ortanca 11.5 ay) ise jinekolojik tümörlü olgularda gözlenmiştir. En yüksek lokal kontrol düzeyleri sağkalım oranlarıyla benzer olarak sürrenal metastazlı olgularda (%100) saptanmıştır. En düşük lokal kontrol oranlarına sahip tedavi grubu ise periampüller bölge (%55.6) tümörleridir. Sağkalım ve tümör kontrolü üzerine etkisi olabileceği düşünülen; yaş, cinsiyet, toplam doz, primer tanı, tümör yerleşimi, tümör hacmi faktörleri değerlendirildiğinde yalnızca tümör hacmi ile sağkalım arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Buna göre hacmi 116 cc ve üzerinde olan tümörlerde sağkalımın (ortanca 11 ay) daha kısa olduğu saptanmıştır. Grad 3-4 akut ve geç toksisite sırasıyla %7.2 ve %14.5 olarak saptanmıştır. Pelvis yerleşimli tümörlerde geç toksisitenin abdomen yerleşimli tümörlerle karşılaştırıldığında anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptanmıştır (sırasıyla %25.8 ve %5.3, p= 0.035). Bu sonuçlar rSVRT ile nüks ve metastatik abdominopelvik olgularda daha iyi tedavi sonuçlarına ulaşılabileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Robotic Stereotactic Body Radiotherapy (rSBRT) is an effective and minimal invasive treatment modality in the management of abdominopelvic tumors. A total of 69 patients with recurrent or metastatic abdominopelvic tumors treated between May 2008 and January 2011 were retrospectively evaluated. There were 31(44.9%) male and 38 (55.1%) female patients with a median age of 59 years (range 24-86 years). After a median follow-up of 12 months, local control was 65.2% and median survival was 23 months. The longest median survival was in the subgroup of patients with adrenal gland metastases and the shortest one in the recurrent gynecological tumors (respectively 36 months and 11.5 months). The one year locoregional control was maximum (100%) in the subgroup of patients with adrenal metastases and minimum (55.6%) in the subgroup of patients with recurrent periampullary region tumors. Among the prognostic factors of age, gender, primary diagnosis, total dose, tumor region and tumor volume the tumor volume emerged as the only significant variable affecting overall survival. Overall survival was lower in the tumors larger than 116 cc. Grade 3-4 acute and late toxicities were 7.2% and 14.5%, respectively. Late toxicity was 25.8% for the tumors located in the pelvic region and 5.3% for abdominal region. This difference was statiscially significant. These results support can be achieved better treatment outcomes by rSBRT in abdominopelvic recurrence and metastatic cases.