Kronik bel ağrısı olan genç yetişkinlerde farklı kinezyolojik bant uygulamalarının ağrı, fonksiyonel performans ve gövde enduransı üzerine akut etkisi
The acute effect of different kinesiological tape application on pain, functional performance and trunk endurance in young adults with chronic back pain
  1. Tez No: 708405
  2. Yazar: MUSTAFA DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÜLŞEN, DOÇ. DR. EMİNE ATICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kinezyolojik Bantlama, Vizüel Ağrı Skalası, Oswestry, Kronik Bel Ağrısı, Fonksiyonel Performans, Kinesiology Taping, Visual Pain Scale, Oswestry, Chronic Low Back Pain, Functional Performance
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmanın amacı; kronik bel ağrısı olan genç yetişkinlerde farklı kinezyolojik bant uygulamalarının ağrı, fonksiyonel performans ve gövde enduransı üzerine akut etkisini karşılaştırmaktır. Çalışmamıza 18-40 yaşları arasında 70 kronik bel ağrısı olan genç yetişkin birey dahil edildi. Çalışmamıza dahil edilen bireyler basit randomizasyon yöntemi ile iki gruba ayrıldı. 1.gruba yıldız şeklinde kinezyolojik bantlama, 2.gruba I şeklinde kinezyolojik bantlama uygulandı. Çalışmaya katılmayı kabul eden bireylerin demografik ve fiziksel özellikleri kaydedildi. Her iki gruba da bantlama yapılmadan önce, bantlamadan hemen sonra ve bantlamadan 4 gün sonra ağrıyı değerlendirmek için Vizüel Analog Skalası (VAS), engellilik düzeyini değerlendirmek için Oswestry bel ağrısı engellilik skalası (OBAES), fonksiyonel performansı değerlendirmek için Bel Fleksiyonu Tekrar Hızı Testi, Otur-Kalk Testi, Ağırlık ile Öne Eğilme Testi ve gövde enduransını değerlendirmek için Biering Sorenson Testi uygulandı. Çalışmanın sonucunda; gruplar arası VAS, Otur kalk testi ve OBAES skorları yıldız bandı lehine istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fark görüldü. Grup içi değerlendirmede yıldız bant uygulaması için tüm parametrelerde anlamlı iyileşmeler görüldü. I bandı uygulanan grupta VAS, otur kalk testinin ve OBAES skorlarında anlamlı iyileşmeler görüldü. Kinezyolojik bant uygulamalarından yıldız bantlama kronik bel ağrısında ağrı, bel ağrısı engellilik skalası, fonksiyonellik ve gövde enduransı parametrelerinin geliştirilmesinde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the acute effects of different kinesiology tapes on pain, functional performance and trunk endurance in young adults with chronic low back pain. Seventy young adults with chronic low back pain between the ages of 18-40 were included in our study. The individuals included in our study were divided into two groups by simple randomization method. Star-shaped kinesiology taping was applied to the 1st group, and I-shaped kinesiology taping was applied to the 2nd group. The demographic and physical characteristics of the individuals who agreed to participate in the study were recorded. Visual Analogue Scale (VAS) to evaluate pain before taping, immediately after taping and 4 days after taping, Oswestry low back pain disability scale(OLBPDS) to assess disability level, Lumbar Flexion Repeat Speed Test, Sit-and-Stand Test to evaluate functional performance in both groups. Biering Sorenson Test was applied to evaluate the forward bending test with weight and trunk endurance. As a result of the study; there was a statistically significant difference in favor of the star band in VAS, sit-to-go test and OLBPDS scores between groups. In the in-group evaluation, significant improvements were observed in all parameters for star band aplicattion. Significant improvements were observed in VAS, sit-to-go test and OLBPDS in the group in which I band was applied. Star banding, one of the kinesiological tape applications, can be used in the development of pain, low back pain disability scale, functionality and trunk endurance parameters in chronic low back pain.