Türkiye'nin küresel değer zincirine entegrasyonu
Integration of Turkey to global value chain
- Tez No: 708470
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF TUNALI ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Küresel Değer Zinciri, Girdi-Çıktı Modeli, Global Value Chain Input-Output Model
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
1980 itibari ile üretimin ulusaldan uluslararası yönde hareket etmesi ile küresel değer zinciri olarak nitelendirilen yeni bir üretim modelidir. Ortaya çıkan yeni üretim modeli ile ticaretin yapısı da değişmiştir. Ülkeler arasında ticari anlamda sınırların kalkması ile ülkelerin birbirine karşı bağımlılıkları artmıştır. Ülkelerin birbiri ile rekabet edebilir konuma gelmesi için küresel değer zincirinden fazlaca yararlanması gerekmektedir. Küresel entegrasyon ile meydana gelen dönüşüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin üretim yapısı ile dış ticaret dönüşümünü de sağlamıştır. Üretimde ve dış ticarette yaşanan dönüşüme Türkiye ekonomisinin ne denli uyum sağladığı bu çalışma ile ortaya konulmaya çalışılacaktır. Bu çalışma için WIOD veri tabanından yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
As of 1980, with the movement of production on an international scale, it is to present a new production organization model, which is characterized as a global value chain. With the emerging new development model, its structure has changed. The models that they will face similar to each other with the commercially being taken off the shelf between the countries. In order to compete with the competition of countries, it should not benefit much from the global value. The transformation that takes place in the world with the global does not create the foreign transformation with the country structure, which is developed and global trade. It will be tried to be brought into contact with this study, which is compatible with Turkey's close environment, to the event experienced in production and abroad. For this study WIOD database was used.