Untangling the complex nature of household food waste drivers through fuzzy cognitive mapping
Haneiçi gıda israfını etkileyen faktörlerin karmaşık yapısının bulanık bilişsel haritalama yoluyla ele alınması
- Tez No: 708489
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET EKİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Household food waste, social practice theory, fuzzy cognitive maps, complexity, scenario analysis
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Haneiçi gıda israfının (HGİ) azaltılması önemli çevresel, sosyal ve ekonomik sonuçlar doğuracağından, farklı disiplinlerden araştırmacılar bu olguyu çeşitli yönleriyle araştırmış ve HGİ'ye neden olan çok sayıda faktör belirlemişlerdir. Buna rağmen, HGİ ile ilgili faktörlerin karmaşık ağının ampirik araştırması hâlâ emekleme aşamasındadır. Bu olguyu araştırmak için kullanılan yöntemler, tüketicilerin gıda israfı davranışını çevreleyen karmaşıklığı yakalamada genellikle yetersiz kalmıştır. Bu nedenle, bu tezin temel amacı, bu karmaşıklığın daha bütün bir gösterimini sağlamaktır. Bu amaçla, HGİ ile ilgili faktörlerin oluşturduğu sistemi göstermek için farklı bir yöntem olan bulanık bilişsel haritalama (BBH) kullanılmıştır. İlk aşamada, daha önceki çalışmaların içerik analizinin yapılması ve konu ile ilgili uzman görüşü alınması şeklinde ifade edilebilecek iki adım arasında tekrarlanan bir süreç takip edilmiştir. Bu süreç sonucunda sistem kavramları olarak tanımlanan en yaygın HGİ'ye neden olan faktörler ve bu faktörlerin arasındaki nedensel ilişkiler belirlenmiş ve birleştirilmiştir. İkinci aşamada, bu iyi tanımlanmış çerçeve, simülasyonları yürütmek ve HGİ'yi azaltmaya yönelik olarak tasarlanan müdahale alternatiflerini karşılaştırmak için tutarlı bir temel sağlayan bir BBH'ye dönüştürülmüştür. Üçüncü aşamada, en etkili faktörler ortaya çıkarılmış ve literatürdeki çelişkili bulgulardan kaynaklanan belirsizlikler çözülmüştür. Ardından, senaryo analizi yoluyla, yukarıda bahsedilen müdahale alternatifleri HGİ üzerindeki etkilerine göre karşılaştırılmıştır. Son bölümde ise, her aşamanın bulguları bütünleştirilmiş ve teorik, metodolojik ve pratik çıkarımları açısından tartışılmıştır. Anahtar kelimeler: Haneiçi gıda israfı, sosyal pratik teorisi, bulanık bilişsel haritalar, karmaşıklık, senaryo analizi
Özet (Çeviri)
Since reducing household food waste (HFW) has serious environmental, social, and economic implications, researchers across disciplines have investigated this phenomenon from multiple angles and identified a substantial number of drivers that account for HFW. Despite these efforts, empirical investigation of the complex web of HFW drivers is still in its infancy. The methodologies that have been used to investigate the phenomenon have been generally insufficient in capturing the complexity surrounding consumers' food waste behavior. Therefore, the main objective of this thesis is to provide a more complete representation of this complexity. To this end, a distinctive method, fuzzy cognitive mapping (FCM) was used to demonstrate the system of HFW drivers. Through an iterative process between the content analysis of previous studies and expert opinion, the most prevalent HFW drivers as system concepts and their causal relationships were synthesized and consolidated in the first stage. Then in the second stage, this well-refined framework was transformed into an FCM that provides a consistent base to conduct simulations and to compare the HFW-reducing intervention alternatives. In the third stage, the most influential drivers were revealed, and the ambiguities due to conflicting findings reported in the literature were resolved. Then, through scenario analysis, intervention alternatives were compared based on their impact on HFW. In the final section, findings of each stage were integrated and discussed with their theoretical, methodological, and practical implications.