Punisik asitce zengin bitki özütü ekstraksiyonu ve optimizasyonu
Extraction and optimization of punicic acid enriched plant extract
- Tez No: 708505
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI GÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nar çekirdek yağı, Punisik asit, Mikrodalga destekli ekstraksiyon, Ultrases destekli ekstraksiyon, Yağ asitleri kompozisyonu, Pomegranate seed oil, Punisic acid, Microwave Assisted Extraction, Ultrasound Assisted Extraction, Fatty Acids Composition
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İşlemler ve Termodinamik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu tez çalışması kapsamında nar çekirdeğinden soğuk sıkma, ultrases ve mikrodalga destekli ekstraksiyon metotları ile nar çekirdek yağı elde edildi. Ultrases ve mikrodalga destekli ekstraksiyonlar için ekstraksiyonu etkileyen parametreler değiştirilerek deney tasarımı oluşturuldu. Çözücü olarak dimetil süksinat ve karşılaştırma amaçlı hekzan kullanıldı. Elde edilen yağların verim hesaplamaları yapıldı. Verim hesabı yapılan yağların, yağ asitleri kompozisyonu analizi gerçekleştirildi. Nar çekirdek yağının en büyük yağ asidi bileşeninin punisik asit olduğu belirlendi. Punisik asitle beraber nar çekirdek yağının kompozisyonunda palmitik asit, stearik asit, oleik asit, linoleik asit, linolenik asit, cis-11-eicosenoik asit ve lignoserik asit çeşitleri olduğu belirlendi. Ekstraksiyon metotları hem punisik asit eldesi açısından hem de ekstraksiyonları etkileyen parametrelerden biri olan çözücü seçiminin punisik asit eldesine etkisi açısından karşılaştırmalı olarak değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
Pomegranate seed oil was provided with cold press, ultrasonic and microwave assisted extraction methods under this thesis. Experimental design was created by changing the parameters which affect the extraction for ultrasonic and microwave assisted extractions. Dimethyl succinate was used as solvent in ultrasonic and microwave assisted extractions and hexane was the comparison solvent. The yield calculation of the obtained oils were done. Fatty acid composition analysis was done for oils which yield calculation were done. Punisic acid which is the most important ingredient from in fatty acids composition of pomegranate seed oil was determined. In addition to punisic acid, palmitic acid, stearic acid, oleic acid, linoleic acid, linolenic acid, cis-11-eicosenoic acid and lignoceric acid were determined in fatty acids composition of pomegranate seed oil. Extraction methods were evaluated comparatively both in terms of obtaining punisic acid and in terms of the effect of solvent selection which is one of the parameters affecting extractions, on the providing of punisic acid.