İntestinal iskemi-reperfüzyon oluşturulan ratlarda PAF antagonisti ginkgo biloba EGB 761'in bağırsak anastomoz iyileşmesi üzerine etkisi
The effect of the PAF receptor antagonist gingko biloba EGB 761 on local ischemia reperfusion injury ofhealing colonic anastomoses
- Tez No: 708545
- Danışmanlar: UZMAN OKAN DEMİRAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: İskemi-reperfüzyon, PAF antagonisti, gingko biloba Egb-761, Ischemia-reperfusion, PAF antagonist, gingko biloba EGB-761
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: İntestinal iskemi-reperfüzyonun anastomoz iyileşme süreci üzerine olan olumsuz etkilerini göstermek ve bu olumsuz etkilere yol açan medyatörlerin neden olduðu patolojik mekanizmaları bir platelet aktive edici faktör (PAF) antagonisti olan Ginkgo Biloba EGB 761 tedavisi ile engelleyerek anastomoz iyileşmesi üzerine olan etkilerini incelemek. Yöntem: 39 adet Wistar-Albino tipi rat her biri 13 rattan oluşan sham, kontrol (iskemi-reperfüzyon) ve çalışma (iskemi-reperfüzyon+EGB 761) gruplarına ayrıldı. Sham grubundaki deneklere orta hat laparotomosini takiben inen kolon transeke edilerek uç uca anastomoze edildi. Kontrol (iskemi-reperfüzyon) grubundaki deneklerde laparatomi sonrası a. mesenterica superior (SMA) atravmatik arteriyel kliplerle kliplenerek iskemi oluşturuldu. Daha sonra inen kolon transeke edilerek anastomoz yapıldı ve iskeminin 30. dakikasında klipler çıkarılarak reperfüzyon oluşturuldu. Çalışma (iskemi-reperfüzyon+EGB 761) grubundaki deneklere kontrol grubundan farklı olarak ameliyattan 3 gün önce ve ameliyattan 7 gün sonrasına kadar 60 mg/kg/ gün Ginkgo Biloba EGB 761 iki eşit dozda orogastrik yolla verildi. Tüm denekler ameliyatın 7. günü sakrifiye edildikten sonra anastomoz bölgesini içeren inen kolon segmenti rezeke edilerek patlama basınçları ve hidroksiprolin ölçümleri için örneklemeler yapıldı. Bulgular: Kontrol (iskemi-reperfüzyon) grubunda, anastomoz patlama basınçları ve hidroksiprolin değerleri sham grubu ve çalışma (iskemi-reperfüzyon+EGB 761) grubu ile istatistiksel açıdan karşılaştırıldığında da anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Sham grubu ile çalışma (iskemi-reperfüzyon+EGB 761) grubu arasında ise bu parametreler açısında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Sham grubundaki patlama basıncu ve hidroksiprolin değerleri, iskemi-reperfüzyonla anlamlı ölçüde azalmış olup, bu değişim EGB 761 kullanımı ile önlenebilmiştir.
Özet (Çeviri)
Summary: The effect of PAF antagonist gingko biloba EGB 761 on healing of colonic anastomoses in rats with local ischemia reperfusion injury. Purpose: To show the negative effects of intestinal ischemia and reperfusion over anastomic healing and to prevent the harmful effect of pathological mechanisms, caused by mediators, through treatment with Gingko Biloba EGB 761, a platelet activating factor (PAF) antagonist. Material and Methods: 39 Wistar-Albino rats were divided into three groups of 13; sham, control (ischemia and reperfusion) and study (ischemia-reperfusion+EGB 761) groups. The rats in the sham group were subjected to descending colon transection and end-to-end anastomosis after a midline laparotomy. In the contol group rats (ischemia and reperfusion), an ischemia was created by clipping SMA with atraumatic clips, following midline laparotomy. Subsequently, anastomosis was done by descending colon transection, and reperfusion was restored at 30 minutes by removal of the clips. The rats in the study group received two equal parts of 60 mg/kg/day Gingko Biloba EGB 761 per oral b.i.d. starting three days before the operation, and ending on the 7th postoperative day. All rats were sacrificed on the 7th postoperative day and the colonic segments including the anastomotic area were resected and samplificated for measurements of bursting pressure and hydroxyproline levels. Results: Anastomosis bursting pressures and hydroxyproline levels were found to be significantly lowerin the control group (ischemia-reperfusion) compared to sham and study groups (ischemia-reperfusion+Gingko Biloba EGB 761). No statistically significant difference was determined between sham and study groups in terms of these parameters. Conclusion: The bursting pressure and hydroxyproline values in sham group are significantly decreased by ischemia-reperfusion and this decrement can be prevented by EGB 761.