Ankilozan spondilitte lumbal kapalı posterior kama osteotomi geç sonuçları
  1. Tez No: 70860
  2. Yazar: MÜMİN ALTIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHİR GÜLŞEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit, Kapalı kama osteotomisi, Transpediküler tespit, Ankylosing spondylitis, Closing wedge osteotomy, Transpedicular fixation VI
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Ankilozan Spondilit (AS) vertebrada, pelviste, toraksta ve diğer eklemlerde hareket kısıtlılığına sebep olan genç erişkinlerin hastalığıdır. Ciddi kifotik deformite günlük aktivitelerin kısıtlanması, solunum sisteminde yetersizlik ve karşıya bakamama sorunu oluşturur. AS'e bağlı ortalama 68° (32-104°) total kifotik deformiteli, ortalama 29.3 cm'lik (7.5- 41.5cm) sagital eksen sapması olan, 14 olguya (13 erkek,l kadın) lomber kapalı posterior kama osteotomisi uygulandı. Ortalama 34°'lik (26-48°) düzelme ve 13.9 cm'iik (7-28cm) boy artışı ve 9 cm'lik (1.7-18cm) sagital eksen sapması ile tüm hastalarda karşıya bakış sağlandı. Ortalama kan kaybı 715 cc (500 - 1400cc ), operasyon süresi ortalama 205 dk (180-270 dk) idi. Bir olguda dura yırtığı oldu. Füzyon gelişimi ortalama 4.5 ay (4-6 ay), korse kullanımı 5 ay (3-9 ay) idi. Ortalama 35 aylık (18-56 ay) takip sonunda, 4 cm (2-8cm) boy kaybı, ortalama total kifotik deformite 48° (38 -63°), sagital eksen sapmasında 10.3 cm'lik (4.1-21.7cm) artış, 2.5°'lik (0-10°) korreksiyon kaybı tespit edildi. Hastalarda ortaya çıkan sübjektif respiratuvar düzelme vital kapasitedeki %10'luk artış ile açıklanamadı. Lomber kapalı kama posterior osteotominin AS olgularında güvenli ve tatminkar olduğu sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Late results of lumbar closing wedge osteotomy in ankylosing spondylitis Limitation of movement of the spine, pelvis, chest wall and other joints are the consequences of ankylosing spondylitis(AS). The most serious problem is severe kyphosis, leading to disturbance of the daily activities and failure of the respiratory system. Lumbar closing wedge osteotomy was performed for fourteen AS (13 male, 1 female) patients with a mean of 68° (32-104°) kyphotic deformity and a mean of 29.3 cm (7.5-41.5 cm) sagittal axial deviation. Mean correction was 34° (26-48°), sagittal axial deviation was decreased to 9 cm (1.7-18 cm) while 13.9 cm (7-28 cm) increase in length was achieved and all patients became able to look forward. Mean blood loss was 715 cc (500-1400 cc), mean operation time was 205 minutes (180-270 minutes). One case was complicated with dural tear. Fusion was completed within 4.5 months (4-6 months). Made from vitraten thoracolumbar spine orthosis (TLSO) usage was about 5 months (3-9 months). After mean 35 months (18-56 months) follow up, total kyphotic deformity was calculated to be 48° (38-63°) while there was 10.3 cm (4.1-21.7 cm) increase in sagittal axial deviation and a decrease of 4cm (2-8 cm) in length, 2.5° ( 0-10°) loss of correction. Subjective respiratory improvement found in all the patients, could not be explained by a %10 improvement in vital capasity. We concluded that closing wedge posterior vertebral osteotomy is a safe and satisfactory procedure in AS.