Ankilozan spondilitli hastalarda spinal mobilite ile statik ve fonksiyonel denge arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between spinal mobility, static and functional balance in ankylosing spondylitis patients
- Tez No: 288676
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Romatoloji, Physical Medicine and Rehabilitation, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit, postür, statik denge, fonksiyonel denge, Ankylosing spondylitis, posture, static balance, functional balance
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Çalışmamız Ankilozan spondilit (AS)'li hastalarda spinal mobilite ile statik ve fonksiyonel denge arasındaki ilişkinin incelenmesi ve hafif ve orta derecede şiddetli AS'li hastaların spinal mobilite, statik ve fonksiyonel dengelerini karşılaştırmak amacıyla planlanmıştır.Yöntem: Modifiye New York kriterlerine göre AS tanısı almış olan, Norveç'ten Balçova Termal Tesisleri'ne rutin fizik tedavi ve rehabilitasyon programına alınmak için gelen yaş ortalaması 51,19 ± 10,72 olan Norveçli 137 (74 E, 63 K) hasta değerlendirildi. Hastaların spinal mobilite parametreleri, tragus-duvar mesafesi (TDM), servikal rotasyon (SR), lumbal lateral flekisyon (LLF), modifiye schober test, göğüs ekspansiyonu (GE), Bath Ankilozan Spondilit Metroloji İndeksi (BASMİ) total skoru, hastalık tanı süresi, yaş ve beden kitle indeksleri (BKİ) ile statik ve fonksiyonel denge arasındaki ilişki incelendi. Statik denge; gözler açık ve gözler kapalı durumda tek ayak üzerinde durma testi ile, fonksiyonel denge ise, zamanlı kalk yürü testi ve BERG denge skalası kullanılarak değerlendirildi. Hastalar tutulum şiddetlerine göre hafif derecede şiddetli tragus-duvar mesafesi 0.05). Yaş, BKİ ve hastalık tanı süresi ile statik ve fonksiyonel denge arasında orta derecede kuvvetli, anlamlı bir ilişki bulundu (p0.05).Sonuç: AS' de gelişen spinal mobilite kısıtlılığı bu hastalarda statik ve fonksiyonel dengeyi etkilemektedir. Hastaların yaş, hastalık tanı süresi ve BKİ ile statik ve fonksiyonel denge etkilenmektedir. Hafif ve orta derecede şiddetli AS' li hastaların statik dengelerinde ve mobilitelerinde farklılık bulunmamıştır. Ancak orta derecede şiddetli AS' li hastaların fonksiyonel dengelerinin daha fazla etkilendiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to assess the relationship between spinal mobility, static and functional balance in patients with Ankylosing spondylitis (AS), and to compare spinal mobility, static and functional balance in early and late stage patients with AS.Method: There were 137 patients (74 M, 63 F) Norwegian patients who came to Balçova Thermal Hotel and had AS diagnose according to Modified New York Criterias, to have a routine physical therapy and rehabilitation programme with an average age of 51,19 ± 10,72. In all participants spinal mobility, static and functional balance measurements were done. Correlation analyses were performed between static and functional balance and age, body mass index (BMI), disease duration, cervical rotation (CR), tragus to wall distance (TWD), lumbar side flexion (LSF), modified schober test, intermalleolar distance (IMD) and Bath Ankylosing Spondylitis Metrology Index (BASMI) total score in AS patients. Static balance test was measured by standing on one leg with eyes open and eyes closed conditions. Functional balance test was evaluated by timed up and go test (TUGT) and BERG balance scale. The patients were divided into two groups according to tragus-wall distance 0.05). Spinal mobility measurements and BERG balance scores are found significantly lower in Group II when compared with Group I (p0.05).Conclusion: The study claims that there was a corelation between spinal mobility and static and functional balance so the mobility limitations cause balance impairement in AS patients. There is a negative corelation between age, disease duration, BMI and static and functional balance measurements Static and functional balance are affected by age, BMI and disease duration in AS patients. Functional balance in moderate AS patients is more impaired in the late stage of the disease. No significant difference was found in mobility and static balance with the mild and moderate AS patients.