Sağlık çalışanlarında Covid-19 kaygısının işten ayrılma niyetine etkisi
The effect of Covid-19 anxiety on intention to leave work in healthcare professionals
- Tez No: 708750
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF TÜRKAN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, İşletme, Healthcare Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pandemi, Kaygı, Covid-19 Kaygısı, İşten Ayrılma Niyeti, Sağlık Çalışanları, Pandemic, Anxiety, Covid-19 Anxiety, Intention to Leave, Healthcare Professionals
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Dünya, küresel olarak Covid-19 pandemisinin fiziksel sağlık üzerindeki etkilerine odaklanmışken psikolojik çıktıları göz ardı edilemeyecek kadar büyük olmaya başlamıştır. Özellikle sağlık çalışanlarının pandeminin neden olduğu fiziksel zorlayıcılarının yanında çok çeşitli stresörlerle de başa çıkma çabaları bir noktada başarısızlığa neden olabilecektir. Bu çalışma, Covid-19 pandemisinin sağlık çalışanlarında neden olduğu kaygı seviyesinin ölçülerek işten ayrılma niyeti oluşturmasına etki edip etmediğini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya Antalya ilindeki iki özel hastane ve bir devlet hastanesindeki 320 sağlık çalışanı dâhil edilmiştir. Sosyo-demografik form, Covid-19 Kaygısı Ölçeği ve İşten Ayrılma Niyeti Ölçeği'ni içeren anket formu yüz yüze uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 programında frekans, güvenirlik, faktör ve çoklu regresyon analizleriyle test edilmiştir. Çalışmada sağlık çalışanlarının Covid-19 kaygı düzeyi; cinsiyet, medeni durum, çocuk sahibi olup olmama durumu, kurum türü, meslekteki çalışma süresi ve gelir düzeyine göre farklılaştığı, işten ayrılma niyetinin ise en güçlü yordayıcısının psiko-somatik ve ekonomik kaygı faktörleri olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar teori ve uygulama bağlamında tartışılmıştır. Pandemi koşullarına hazırlık olması açısından ihtiyacı yansıtmak ve çözüm önermek için ülke çapında büyük ölçekli çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Böylelikle sağlık çalışanlarının kaygı düzeyleri kayıt altına alınarak işten ayrılma niyetinde olanlar ve kararsız olanlar tersine çevrilip acil halk sağlığı durumlarında sağlık işgücündeki olası istikrarsızlığın önüne geçilebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
While the world has focused on the effects of the Covid-19 pandemic on physical health globally, the psychological outcomes have become too great to ignore. In particular, the efforts of healthcare professionals to cope with a wide variety of stressors as well as the physical strains caused by the pandemic may fail at some point. This study was carried out to determine whether the level of anxiety caused by the Covid-19 pandemic in healthcare workers affects the intention to leave work by measuring it. 320 healthcare workers in two private hospitals and one public hospital in Antalya were included in the study. The questionnaire form including the socio-demographic form, the Covid-19 Anxiety Scale and the Intention to Leave Scale was applied face-to-face. The obtained data were tested with frequency, reliability, factor and multiple regression analyzes in SPSS 22.0 program. Covid-19 anxiety level of health workers in the study; It was determined that it differed according to gender, marital status, having children or not, type of institution, working time in the profession and income level, and psycho-somatic and economic anxiety factors were the strongest predictors of turnover intention. The results are discussed in the context of theory and practice. Large-scale studies are needed across the country to reflect the need and propose solutions in terms of being prepared for pandemic conditions. Thus, it is thought that by recording the anxiety levels of health workers, those who intend to quit and those who are undecided can be reversed and possible instability in the health workforce in emergency public health situations can be prevented.