Dicle üniversitesi Tıp fakültesi Hastanesi Hematoloji Kliniği'nde yatan ve invaziv fungal enfeksiyon saptanan hastalarda antifungal proflaksi ve antifungal tedavinin sağkalım üzerine etkisi
The effect of antifungal profilaxi and antifungal treatment on survival in patients with invasive fungal infection in Hematology Clinic of Dicle University Medical Faculty Hospital
- Tez No: 708765
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH KARAKUŞ, PROF. DR. MEHMET ORHAN AYYILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Invasive fungal infection, neutropenia, survival, hematologic malignancy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Giriş ve Amaç: İnvaziv fungal infeksiyon (IFI); hematolojik maligniteli ve hematopoetik kök hücre transplant alıcı hastalarda önemli mortalite ve morbidite nedenidir. Bu çalışmada hematoloji kliniğimizde tedavi gören ve radyolojik olarak IFI tanısı konulup antifungal tedavi alan hastalarda tedaviye yanıtı, başlanan antifungal ajanların etkinliklerini, nötropenik gün sayısının sağkalıma etkisini araştırdık. Materyal ve Metod: Bu çalışmada Ocak 2014-Temmuz 2020 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Hematoloji Kliniği'nde takip edilen ve radyolojik olarak IFI tanısı alan 84 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya alınan hastaların komorbid hastalıkları, febril nötropeni (FEN) anındaki beyaz küre (WBC) ve nötrofil (NEU) değerleri, tedavi seçenekleri, tedavi yanıtları, ortalama sağkalım süreleri, başlanan antifungal tedavilerin sağkalım üzerine etkileri araştırıldı. Bulgular: Hastaların 54'ü (%64,3) erkek, 30'u (%35,7) kadındı. Ortalama yaş 44,7±16,66 olarak bulundu. Hastaların izlem süresi 17,40+16,31 ay, ortalama sağkalım süresi 20,9±2,6 ay olarak saptandı. KİT yapılan hastalarda ortalama sağkalım 28,4 ay, KİT yapılmayan hastalarda ortalama sağkalım 18,7 ay olarak saptanmış olup istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (P:0,042). Nötropenik gün sayısı 10 nun altında olan 14 hasta var iken nötropenik gün sayısısı 10 ve üzerinde olan 70 hasta vardı ve bu veriler istatiksel olarak anlamlı saptandı (P:0,005). IFI nedeni ile başlanan antifungal tedaviler 68(%81) hastada vorikonazol, 16 (%19) hastada lipozomal amfoterisin B (L-AmB) olarak saptandı. Sonuç: Çalışmamız sonucunda hastalarda IFI'nin varlığı, nötropenik gün süresinin uzun olması ve KIT yapılma durumunun sağkalım üzerindeki etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Hastalarımızda en sık kullanılan antifungal ilaçlar azol grubu (posakonazol, itrakonazol ve vorikonazol) ve poliyen grubu(L-AmB) olarak saptandı ve preemptif amaçlı en sık kullanılan antifungal ajanın vorikonazol olduğu görüldü. ANAHTAR SÖZCÜKLER: Invaziv fungal enfeksiyon, nötropeni, sağkalım, hematolojik malignite
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction: Invasive fungal infection (IFI) is an important cause of morbidity and mortality in the patients with hemotologic malignancy and hematopoetic stem cell transplantation. In this study, our aim is to evaluate the response to the treatment in the patients diagnosed with IFI radiologically and treated with anti-fungal treatment, efficacy of antifungal agents and the number of the neutropenic days on survival. Material and Method: In this study, 84 patients diagnosed with IFI radiologically between January 2014-July 2020 in the Hematology Clinic of Dicle University were included. Comorbid diseases of patients, white blood cell and neutrophil counts at the time of febrile neutropenia, treatment options and responses, mean survival times, and the effect of administered antifungal treatments on survival was investigated. Results: Out of 84 patients, there were 54 (%64,3) male and 30 (%35,7) female patients. Mean age was 44,7±16,66 years. The mean time of follow-up and survival was 17,40+16,31 and 20,9±2,6 months respectively. The mean time of survival was longer in patients with BMT than those without (28,4 months and 18,7 months respectively) (P:0,042). There were 14 patients with neutropenic days less than 10 days and 70 patients with neutropenic days more than 10. The mean survival was longer in patients with less than 10 days of neutropenic days (P:0,005). The most commonly used anti-fungal treatments were voriconazole in 68 (81%) patients and liposomal amphotericin B (L-AmB) in 16 (19%) patients. Conclusion: As a result of this study, the presence of IFI, number of neutropenic days, and BMT was found to statistically significant on survival. The polyene (L-AmB) and azole (posaconazole, itraconazole, and voriconazole) groups were the most commonly used anti-fungal drugs, and Voriconazole was the most preemptive drug used in our patients.