Özel yetenekli öğrencilere yönelik bireyselleştirilmiş eğitim programlarına ilişkin okul bileşenlerinin görüşleri: Zonguldak Ereğli örneği
Opinions of school components regarding individualized education program for gifted students: Zonguldak Ereğli example
- Tez No: 708914
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİRGÜL ULUTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel yetenekli öğrenciler, bireyselleştirilmiş eğitim programı, destek eğitim odası, Gifted students, individualized education program, support training room
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu araştırmanın amacı, özel yetenekli öğrencilere yönelik hazırlanan bireyselleştirilmiş eğitim programının geliştirilmesi ve uygulanmasında okul bileşenlerinin gözlemleri, deneyimleri, karşılaştıkları güçlükler; bu güçlüklerin aşılması için sundukları önerilerin ortaya konulmasıdır. Araştırmada nitel araştırma türlerinden durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim öğretim yılında Zonguldak ili Ereğli ilçesinde özel yetenekli öğrencisi olan ve kaynaştırma uygulaması yapılan resmi ilköğretim okullarının birinci kademesinde bu öğrencilerin eğitiminde sorumluluğu bulunan dokuz okul yöneticisi, dokuz sınıf öğretmeni ve sekiz psikolojik danışman/rehber öğretmen olmak üzere 26 katılımcı oluşturmuştur. Araştırma verilerin toplanmasında yarı yapılandırılmış görüşme formu; verilerin analizinde ise betimsel analiz tercih edilmiştir. Araştırma sonucunda; katılımcıların çoğunluğun özel yetenekli öğrencilerin belirgin bilişsel, davranışsal, sosyal ve duygusal özelliklerine ve diğer öğrencilerden ayrılan gereksinimlerine ilişkin yeterli bilgiye sahip oldukları görülmüştür. Katılımcıların birçoğunun özel yetenekli öğrencilere yönelik BEP'lerin hazırlanması ve uygulanmasında yeterli deneyime ve bilgiye sahip olmadıkları; BEP süreçlerinde sınıf mevcutlarının fazla, ders süresinin yetersiz ve farklı seviyede birçok öğrencinin olması gibi olumsuz durumlarla karşılaştıkları görülmüştür. Destek eğitim odalarının özel yetenekli bireylerin gereksinimlerini karşılayacak fiziki mekan, araç-gereç ve materyale sahip olmadığı; özel yetenekli öğrencilere olumlu ve olumsuz yansımaları olduğu tespit edilmiştir. Katılımcılar, okul içinde özel yetenekli öğrencilerin eğitim olanaklarının çeşitlendirilmesi için birtakım önerilerde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the observations, experiences and difficulties faced by the school components in the development and implementation of the individualized education program prepared for gifted students; presenting their suggestions to overcome these difficulties. The case study method, one of the qualitative research types, was used in the research. The study group of the research consisted of 26 participants; nine school administrators, nine classroom teachers, and eight counselor/ counsellor who had gifted students and were responsible for the education of these students in the first level of the official primary schools where mainstreaming was implemented in the Ereğli district of Zonguldak province in the 2020-2021 academic year.Semi-structured interview form in collecting research data; descriptive analysis in the analysis of the data was preferred. As a result of the research; It was seen that the majority of the participants had sufficient knowledge about the distinctive cognitive, behavioral, social and emotional characteristics of gifted students and their needs that differ from other students. Most of the participants didn't have sufficient experience and knowledge in the preparation and implementation of IEPs for gifted students; It has been observed that in the IEP processes, they encountered negative situations such as having too many classrooms, insufficient course time, and many students at different levels. Support training rooms don't have the physical space, equipment and materials to meet the needs of gifted individuals; It has been determined that there are positive and negative reflections on gifted students. The participants made some suggestions to diversify the educational opportunities of gifted students within the school.