Acil serviste HINTS muayenesi, triage+ ve ABCD2 skorlarının izole akut vertigo şikayeti ile başvuran hastalarda serebrovasküler nedenleri saptamadaki rolü
The role of HINTS examination, triage+ and ABCD2 scores in the emergency department in determining cerebrovascular causes in patients applying with isolated acute vertigo
- Tez No: 708947
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA CİMİLLİ ÖZTÜRK, UZMAN EBRU ÜNAL AKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Vertigo, inme, HINTS, ABCD2, TriAGe+
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmadaki amacımız acil servise akut başlangıçlı izole baş dönmesi, dengesizlik veya sersemlik hissi şikayeti ile başvuran hastalarda, HINTS muayenesi, TriAGe+ ve ABCD2 skorlarının serebrovasküler nedenleri saptamadaki değerliliklerini karşılaştırmaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamız prospektif gözlemsel bir çalışmadır. Hastanemizin acil servisine akut başlangıçlı izole baş dönmesi, sersemlik veya dengesizlik hissi şikayeti ile başvuran 18 yaş üstü tüm hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Dışlama kriterlerini karşılayan hastalar çalışma dışı bırakılmıştır. 10 kişilik bir uygulayıcı ekip belirlenmiş, bu ekibe uzman bir nöro-oftalmolog tarafından HINTS muayenesi anlatılmıştır. Bu ekip tarafından HINTS muayanesi, ABCD2 ve TriAGe+ skorlarındaki parametrelerin karışık bir şekilde dizildiği bir hasta takip formu doldurulmuştur. Hastaların skor sonuçları çalışma sonunda çalışmanın yürütücüsü tarafından hesaplanmıştır. Referans testi olarak hastaların difüzyon ağırlıklı Manyetik Rezonanslı Görüntüleme sonucu alınmıştır. BULGULAR : Hasta popülasyonumuzu oluşturan 421 hastanın 64 tanesi çeşitli dışlama kriterlerini karşılaması nedeni ile çalışma dışı bırakılmıştır. Çalışmaya 202 kadın ve 155 erkek olmak üzere toplam 357 hasta dahil edilmiştir. Çalışmaya katılan hastalar inme ve inme dışı nedenler olarak iki grupta incelenmiştir. Hasta grubumuz iskemik inme (n=54), hemorajik inme (n=3) ve geçici iskemik atak (n=1) tanısı almış 58 hastadan oluşmuştur. TriAGe+ skorunun literatürdeki çalışmalara göre kestirim değeri ≥10 olarak kabul edildiğinde, inme olasılığını öngörmede %46.6 duyarlılık ve % 96.3 özgüllükte olduğu hesaplanmıştır. HINTS muayenesinin ise inme hastalarını saptamadaki duyarlığı %87.9 ve özgüllüğü %81.6 olarak hesaplanmıştır. ABCD2 skorunun literatürdeki çalışmalarda belirtilen ≥ 4 kestirim değerinde duyarlılığı %65.5 ve özgüllüğü % 68.6 olarak saptanmıştır. Sırasıyla HINTS muayenesi, ABCD2 ve TriAGe+ skorlarının eğri altı alanları 0.83, 0.71 ve 0.88 olarak saptanmış olup ABCD2 skorunun klinik karar verdirici gücü diğer iki klinik karar verme kuralına göre daha düşük saptanmıştır. SONUÇ: Çalışmamızda TriAGe+ skoru en yüksek eğri altı alana sahip olsa da HINTS muayenesi ile aralarında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Ancak, HINTS muayenesinin negatif Olasılık Oranı'nın 0.15 olmasından dolayı dışlama gücünün, TriAGe+ skorunun ise pozitif Olasılık Oranı'nın 12.65 olmasından dolayı tanısal gücünün daha yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. HINTS muayenesi gibi klinik beceri gerektiren bir klinik karar verme sistemi acil serviste baş dönmesi ile başvuran hastaların inme tanısı için kullanılabilir, ancak muayenenin tanısal gücü uygulayıcı branşlara göre farklılık gösterebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTRODUCTION : The aim of this study is to compare the value of HINTS examination,TRiAGe+ and ABCD2 scores in detecting cerebrovascular causes in patients who present to the emergency department with the complaint of isolated acute onset of dizziness, unsteadiness or vertigo. MATERIALS AND METHODS: Our study is a prospective observational study. All patients over the age of 18 who presented at the emergency department with the complaint of isolated acute onset of dizziness, unsteadiness or vertigo were included in the study. Patients who met the exclusion criteria were excluded from the study. A team of 10 people was determined and the tests to be applied were explained to this team by an expert neuro-ophthalmologist. In addition, a patient follow-up form was fulfilled. The patients HINTS examination results, ABCD2 and TriAGe+ scores were evaluated by the study's coordinator at the end of the study. Diffusion-weighted Magnetic Resonance Imaging results of the patients were taken as the reference test. RESULTS: Out of a total of 421 patients, 64 were excluded because they met various exclusion criteria. A total of 357 patients, 202 women and 155 men, were included in the study. Patients included in the study were divided into two groups as stroke and non-stroke causes, according to their final diagnosis. Our stroke group consisted of 58 patients diagnosed with ischemic stroke (n=54), hemorrhagic stroke (n=3) and Transient Ischemic Attack (n=1). When the cut-off value of the TriAGe+ score was taken as ≥10 according to the studies in the literature, it was calculated that it had 46.6% sensitivity and 96.3% specificity in predicting the probability of stroke. The HINTS exam had a sensitivity of 87.9% and specificity of 81.6%. According to the studies in the literature, when the cut-off value of ABCD2 score was taken as ≥ 4, the sensitivity was 65.5% and the specificity was 68.6%. The AUC values of HINTS examination, ABCD2 and TriAGe+ scores were found to be 0.83, 0.71 and 0.88, respectively. The power of ABCD2 score was found to be lower than the other two clinical decision-making rules. DISCUSSION AND CONCLUSION: Although the TriAGe+ score had the highest AUC value, no significant difference was found with the HINTS examination. However, it was concluded that the exclusion power of the HINTS examination was higher due to the negative likelihood ratio of 0.15, and the diagnostic power of the TriAGe+ score was higher due to the positive likelihood ratio of 12.65. The HINTS examination is a clinical decision-making system that requires clinical skill. It can be used for the diagnosis of stroke in patients presenting with vertigo in the emergency department, but the diagnostic power of the examination may differ. KEY WORDS: Vertigo, stroke, HINTS, ABCD2, TriAGe+