Acil servise sentetik kannabinoid alımı sonrası başvuran hastalarda akut toksisite bulgularının araştırılması
Investigation of acute toxicity after use of the synthetic cannabinoid in patients to the emergency room
- Tez No: 833842
- Danışmanlar: DR. ERTUĞRUL ALTINBİLEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sentetik kannabinoid, acil servis, semptom ve bulgular, Synthetic cannabinoid, emergency room, symptoms and signs
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ACİL SERVİSE SENTETİK KANNABİNOİD ALIMI SONRASI BAŞVURAN HASTALARDA AKUT TOKSİSİTE BULGULARININ ARAŞTIRILMASI Amaç: Son yıllarda tasarım maddeler olarak bilinen yeni psikoaktif maddeler popülarite kazanmıştır ve bunlar arasında sentetik kannabinoidler öne çıkmaktadır. Sentetik kannabinoidlerin dinamik, öngörülemeyen yapıları ve laboratuar testleriyle saptanmasındaki güçlükler, etkileri hakkındaki verileri kısıtlamaktadır. Doğal kannabis hint keneviri bitkisinden elde edilmiştir ancak tüm dünyada en çok üretilen ve tüketilen illegal ürün haline gelmiştir. Sentetik kannabinoid içeren kimyasal maddeler marketlerde“Bitkisel tütsü”olarak Spice, K2, Jamaika ve Bonzai gibi ticari isimlerle satılmaktadırlar. Biz bu çalışmada son günlerde hastane başvuruları giderek artan sentetik kannabinoid kullanımı sonrası acil servise başvuran hastaların genel analizini yapmayı amaçladık. Yöntem: Çalışma, retrospektif, kesitsel gözlem araştırması olarak planlandı. 2014-2015 yılında Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği' ne başvuranhastalardan kendisi veya yakınlarının ifadesi ile sentetik kannabinoid alımı olan tüm hastalar çalışmaya dahil edildi. Bulgular: Çalışma hastalarının 129' ü (%92,1) erkek, 11'i (%7,9) kadındı. Yaş ortalaması 27,2 ± 8,1 idi. Hastaların 77' i (%55) ambulans ile getirildi. Hastalar acil servise en sık uyku hali şikayeti (n=42, %30) ile başvurmuştu. 36 hasta (%25,7) somnolans ile getirildi. 17 hasta (%12,1) entübe edilmişti. 1 hastaya (%0,7) cardiopulmoner resüsitasyon uygulanmıştı, bu hastada cardiopulmoner resüsitasyon başarılı olmadı. Acil servise sentetik kannabinoid alımı ile gelen bir hastada acil servise geliş şeklinin, başvuru sayısının, acil serviste ilk değerlendirmede tansiyon arteriyel değerlerinin, solunum sayısının, saturasyonunun, Glaskow koma skoru'nu değerinin, pH değerinin, PCO₂ değerinin, IV verilen sıvı miktarının, takip süresinin hastanın yoğun bakım ünitesi'ne sevkini belirlerken önemli belirteçlerden olacağı düşünülmüştür. Sonuç: Sentetik kannabinoidlerin kullanımı acil servisler için önemli bir sorun haline gelmiştir. Yasal sorumluluktan kaçmak amaçlı Sentetik Kannabinoidlerin içeriğinin sürekli değiştirilmesi alışılagelmiş semptomlarda da çeşitliliğe neden olmaktadır. Bir acil hekimi hızlı ve doğru karar vermelidir. İşte bu çalışmamızda sentetik kannabinoid alımı ile gelen hastalarda yoğun bakım ünitesine sevki belirlenirken ilk acil servis bulgularının etkili olduğu görülmüştür. Sentetik kannabinoidler ilgili bilgiler sınırlıdır ve daha fazla çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF ACUTE TOXICITY AFTER USE OF THE SYNTHETIC CANNABINOID IN PATIENTS TO THE EMERGENCY ROOM Objective: In recent years, new psychoactive substances, known as designer drugs, have gained in popularity and synthetic cannabinoids have risen to prominence among them. Because they are often difficult to detect in laboratory tests, and due to their dynamic and unforeseeable structures, data related to their effects is limited. Natural cannabis is derived from Indian hemp (cannabis sativa), however cannabis became the most produced and consumed illegal substance worldwide. These chemicals are named“herbal incense”and marketed with trade names as Spice, K2, Jamaika and Bonsai. In this study we aim to analyze gradually increasing numbers of patients who admit to emergency room after using the synthetic cannabinoid. Material and Methods: The study was planned as a retrospective, cross sectional research. Patients admitted to the Emergency Department of Şişli Hamidiye Etfal Education and Research Hospital between 2014-2015, used synthetic cannabinoid according to their own or relatives' statements were included to the study.Results: 129 (%92,1) of the patients were male, 11(%7,9) female. The mean age was 27,2 ± 8,1 and 77(%55) patients were carried by ambulance. The most frequent symptom of the patient who applied to the hospital was sleepiness (n=42, %30). 36 (%25,7) patients were in somnolence. 17 (%12,1) patients were incubated. Cardiopulmonary resüsitation was applied to the one patient (%0,7) that was unsuccessful. Synthetic cannbinoid with the use of an incoming patient to the emergency room; the number of applications, shape and the arterial blood pressure in the first evaluation values, respiration rate, saturation the value of Gloskow coma score, pH, PCO₂ value, IV fluid value and duration of fallow up emegency room would be important in determining the patient transfer to the intensive care ünit. Conclusion: Synthetic cannabinoid use has become a major issue in emergency services. The ingredients of synthetic cannabinoid are constantly changing to escape from legal liability and this causes variety in the usual symptoms. Emergency physicians must decide quickly and accurately. In this study; the patients that come with synthetic cannabinoid use, the first findings depicted in emergency room are found to be effective when they planning transfer to the intensive care unit. The information about synthetic cannabinoid is limited and the larger studies are needed.