The relation between pedestrian experience and walkability maps: A case study in İzmir
Yürünebilirlik haritaları ve yaya deneyimi arasındaki ilişki: İzmir örneği
- Tez No: 708960
 - Danışmanlar: PROF. DR. EBRU ÇUBUKÇU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
 - Anahtar Kelimeler: Yaya deneyimi, yaya davranışı, Yürünebilirlik, fiziksel çevre, kentsel tasarım, Pedestrian experience, pedestrian behavior, Walkability, physical environment, urban design
 - Yıl: 2021
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 125
Özet
Son yıllarda, karar vericiler tarafından yürünebilir mahalleler yaratmanın önemi defalarca vurgulanmış olsa da, kentlerde yürünebilirliğinin iyileştirilmesi hala kentsel tasarım uygulayıcıları ve araştırmacıları için çözülmemiş bir gizem olarak kalmıştır. Bu çalışmaların çoğu yaya yoğunluğuna göre insanların nerede yürüdüklerini araştırmış ve fiziksel çevrenin özellikleri ile insanların yürüme eğilimleri arasındaki ilişkiye odaklanmıştır. Ancak, bu çalışmaların yaya davranışını ne kadar iyi ölçtüğü tartışmalıdır. Bu tez, yürünebilirlik çalışmalarındaki bu boşluğu doldurmayı, kentsel çevrelerde yaya deneyimini anlamayı ve çevresel özellikler ile yaya davranışı arasındaki ilişkiyi araştırmayı hedeflemektedir. Bu tez ile, (1) yaya deneyiminin bir göstergesi olarak, yerinde gözlemlerin nasıl yapılması gerektiği ve sistematik bir şekilde ne tür verilerin toplanması gerektiği konusunda bir gözlem yöntemi kılavuzu geliştirilmesi, (2) yaya davranışının farklı fiziksel çevre özelliklerinden etkilenip etkilenmediğini değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Ampirik çalışma, İzmir ve Türkiye'deki diğer mahallelerin genel özelliklerini kapsaması ve temsil etmesi nedeniyle İzmir ilinin Karşıyaka ilçesinde gerçekleştirilmiştir. Tez kapsamında öncelikle 136 yayaya ait yürüme mesafesi, yürüme süresi, güzergah seçimi, hızı ve yürüyüş sırasındaki aktiviteleri olmak üzere 5 yürüme davranışı parametresi irdelenmiştir. Daha sonra yaya davranışı, farklı mekânsal kaliteye sahip alanlar arasında karşılaştırılmıştır. Sonuçlar, yaya davranışlarının farklı mekansal koşullarda değiştiğini göstermiştir. Bu çalışmanın, yaya davranışını izlemeye yönelik metodolojik önerisiyle araştırma alanına katkı sağlaması ve yürünebilirliği arttıracak tasarım kriterlerini belirlemeye yönelik çalışmalar için de bir rehber olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, the importance of creating walkable neighborhoods has been highlighted repeatedly by decision makers and improving cities' walkability has remained as the unsolved mystery for urban design practitioners and researchers. Most of these studies investigated where people are walking based on pedestrian density and focus on the relation between physical environmental characteristics and people's tendency to walk. However, how well those studies reflect pedestrian behavior is unclear. This thesis aims to fill the gap in walkability studies, understand the pedestrian experience in urban settings and investigate the relation between environmental characteristics and pedestrian behavior. This thesis aims to fill (1) develop a methodological guide for how the on-site observations should be conducted and what kind of data should be collected systematically as an indicator of pedestrian experience, (2) evaluate whether the pedestrian behavior is influenced by variances in physical environmental characteristics. The empirical study was conducted in the district of Karsiyaka in Izmir city as it represents the general layout of the other neighborhoods in Izmir and in Turkey. Within the scope of the thesis, firstly, 136 tracked pedestrian were observed and their walking behavior was investigated via 5 parameters (walking distance, time and speed, route choice and activities). Then, the pedestrian behavior was compared across different environmental qualities. The results showed that the pedestrian behavior differs by the physical environmental characteristics. This study is expected to contribute to the research area with its methodological proposal to track pedestrian behavior. It also has applied value to guide urban design practitioners to promote walkability.