Hal komisyonculuğu ve muhasebesi
Wholesale market brocage and accounting
  1. Tez No: 709120
  2. Yazar: NAŞİDE KÖKEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN NURİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Toptancı hali, Tüccar, Hal komisyonculuğu, Wholesale store, Wholesale market brocage, Merchant
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Dört mevsim yaşanan ülkemiz gelişmekte olan bir ekonomiye sahip ülke olarak tanımlanmaktadır. Gelişmekte olan ekonomimizin temelinde ise tarım sektörü yer almaktadır. Bu nedenle tarım sektöründe aktif bir rolü bulunan ve hal komisyonculuğu faaliyeti ile meşgul olan meslek mensupları tarım sektörü içinde hareketliliğe katkıda bulunmakta ve özellikle küçük ölçekli üreticilerin ekonomiye katılımlarını artırarak büyük bir devinim sağlamaktadırlar. Diğer sektörleri etkileme gücü ve üretici ile tüketici zinciri arasında yer alma kapasitesi dikkate alındığında meslek mensuplarının tarım sektöründeki önemi daha anlaşılabilir hale gelmektedir. Hal Komisyonculuğu faaliyeti için, yapısal özellikleri nedeni ile muhasebe ve vergi işlemlerinde farklı uygulama ve mevzuat zorunlu hale getirilmiştir. Hatta bu zorunlulukların denetimleri ciddi şekilde sıklaştırılmış ve yaptırımların caydırıcı olmasına önem gösterilmiştir. Farklı uygulamalar ve belge düzenlemesine sahip olan Hal Komisyonculuğu faaliyetinin güncel mevzuat uygun olarak belge düzeni ve muhasebe kayıtlarının nasıl yapılması gerektiği hakkında literatürde eksik olduğu görülmektedir. Bu açıdan çalışmada hal komisyonculuğu işlemlerinin muhasebe kapsamında teori ve uygulamalarının bir arada gösterilerek örnekler yardımıyla açıklanması amaçlanmaktadır. Bu çerçevede literatüre önemli bir katkıda bulunulması düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Our country, which has four seasons, is defined as a country with a developing economy. The agriculture sector is the basis of our developing economy. For this reason, professionals who have an active role in the agricultural sector and are engaged in market brokerage activities contribute to the mobility in the agricultural sector and provide a great momentum by increasing the participation of especially small-scale producers in the economy. Considering the power to influence other sectors and the capacity to take place between the producer and the consumer chain, the importance of the members of the profession in the agricultural sector becomes more understandable. Due to its structural features, different practices and legislations have been made mandatory in accounting and tax transactions for the activity of Wholesale Market Brokerage. In fact, the inspections of these obligations have been seriously tightened and importance has been given to the deterrent of sanctions. It is seen that there is a lack in the literature about how the document order and accounting records should be made in accordance with the current legislation of the Market Brokerage activity, which has different applications and document arrangement. In this respect, in this study, it is aimed to explain the theory and applications of market brokerage transactions within the scope of accounting with the help of examples. In this context, it is thought to make an important contribution to the literature.