Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniği'nde takip edilen medulloblastom tanılı hastalarda hastalığın patolojik alt tip ve immünohistokimyasal özellikleri ile klinik ve prognoz arasındaki ilişkinin araştırılması
The relationship between pathological subtype and immunohistochemical properties and clinical features and prognosis of the disease in patients with medulloblastom followed in The Pediatric Hematology and Oncology Clinic of Erciyes University Faculty of Medicine
- Tez No: 709126
- Danışmanlar: PROF. DR. EKREM ÜNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Medulloblastom, Pediatrik Beyin Tümörü, WNT, SHH, İmmünohistokimya, Medulloblastoma, Pediatric Brain Tumor, WNT, SHH, Immunohistochemistry
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Giriş ve Amaç: Medulloblastom; çocukluk çağının en sık görülen kötü huylu beyin tümörüdür, serebellum kökenlidir, tümör eksizyonu ve sonrasında radyoterapi ve kemoterapiyle tedavi edilir. Dünya Sağlık Örgütü 2016 MSS tümörleri sınıflandırmasında, medulloblastomun histolojik alt tiplerinin yanında moleküler alt tipleri de tanımlanmıştır. Bu çalışmada medulloblastom alt tipleriyle; demografik, klinik özellikleri ve sağ kalım arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Onkoloji Kliniği'nde 2006-2021 yılları arasında medulloblastom tanısıyla takip edilen, 18 yaşından küçük 40 hastanın tümör doku kesitleri; beta-katenin, YAP1, p75/NGFR, OTX2, C-Myc, N-Myc, p53 ve Ki-67 antikorları kullanılarak immünohistokimyasal yöntemle yeniden boyandı. Uzman patologlar tarafından incelenerek, medulloblastom alt tiplendirmeleri yapıldı ve bu alt tiplerin; hastaların demografik, klinik özellikleri, tümörün özellikleri, risk sınıflandırmaları, genel ve nükssüz sağ kalım özellikleriyle ilişkisi retrospektif olarak araştırıldı. Bulgular: Hastaların tanı yaşı 4 ay-16,7 yaş arasındaydı (ortalama 7,2 yaş). Erkek/kadın oranı 1,67/1'di. Başvuru semptomları en sık kusma (%90) ve baş ağrısıydı (%62,5). Hastaların %62,5'i klasik, %17,5'i büyük hücreli/anaplastik histolojiye sahipti. Moleküler alt tiplerden WNT %7,5, SHH %45 oranında görülürken WNT/SHH olmayan %47,5 oranında görüldü. Hastaların %70'inde metastaz vardı, %17,5'i cerrahi eksizyon sonrası tedavi alamadan hayatını kaybetti, %72,5'i radyoterapi, %72,5'i kemoterapi aldı. Kemoterapi alan hastaların %96,5'ine vinkristin, sisplatin ve lomustin'den oluşan rejim verildi. Tüm hastalarda Kaplan Meier yöntemiyle; 5 yıllık genel sağ kalım oranı %37,7 ve nükssüz sağ kalım oranı %28,4 olarak hesaplandı. Sonuç: Genel ve nükssüz sağ kalım üzerine; metastazın (p=0,013, p=0,004) ve moleküler risk sınıflandırmasının (p=0,020, p=0,012) etkisi anlamlı bulundu. Medulloblastom moleküler alt tiplerinin; genel sağ kalım üzerine etkisi anlamlı değildi (p=0,235), nükssüz sağ kalım üzerine etkisi anlamlı bulundu (p=0,047).
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Medulloblastoma originates from the cerebellum. Medulloblastoma is the most common malignant brain tumor of childhood. Medulloblastoma is treated with tumor excision followed by radiotherapy and chemotherapy. Molecular subtypes of medulloblastoma were defined in the World Health Organization 2016 Classification of CNS tumors, in addition to histological subtypes of medulloblastoma. In this study, it was aimed to investigate the relationship between demographic, clinical characteristics and survival with medulloblastoma subtypes. Materials and Methods: In this study there were 40 patients younger than 18 years of age, who were followed up with the diagnosis of medulloblastoma, in the Pediatric Hematology Oncology Clinic of Erciyes University Faculty of Medicine. Tumor sections were re-stained by immunohistochemistry using antibodies to beta-catenin, YAP1, p75/NGFR, OTX2, C-Myc, N-Myc, p53 and Ki-67. Tumor sections were examined by expert pathologists and medulloblastoma subtypes were determined. The relationship between medulloblastoma subtypes and demographic, clinical features, tumor characteristics, risk classifications, overall survival and recurrence-free survival characteristics of the patients was investigated retrospectively. Results: The age at diagnosis of the patients was between 4 months and 16.7 years (mean 7.2 years). The M/F ratio was 1.67/1. The most common symptoms at presentation were vomiting (90%) and headache (62.5%). There were 62.5% classical histology, 17.5% large cell/anaplastic histology. The molecular subtypes, there were 7.5% WNT, 45% SHH and 47,5% non-WNT/non-SHH. 70% of patients had metastases, 17.5% died without treatment after surgical excision, 72,5% was treated with radiotherapy, 72,5% was treated with chemotherapy. A regimen consisting of vincristine, cisplatin and lomustine was given to 96.5% of the patients who treated with chemotherapy. In all patients, it was described the 5-year overall survival rate was 37.7% and the recurrence-free survival rate was 28.4% by Kaplan-Meier method. Conclusion: The effects of metastasis (p=0.013, p=0.004) and molecular risk classification (p=0.020, p=0.012) were found to be significant on overall survival and recurrence-free survival. The effect of medulloblastoma molecular subtypes on overall survival was not significant (p=0.235), while the effect on recurrence-free survival was significant (p=0.047).