Kardiyopulmoner bypass sonrası STS (The Society of Thoracic Surgeons) risk değerlendirmesi
After cardiopulmonary bypass STS (The Society of Thoracic Surgeons) risk assessment
- Tez No: 709137
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZIM KANKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner Bypass, Mortalite, STS (The Society of Thoracic Surgeons), Cardiopulmonary Bypass, Mortality, STS (The Society of Thoracic Surgeons)
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Perfüzyon Teknikleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Ocak-Kasım 2019 döneminde toplam 30 hastanın verileri kullanılarak, Kardiyopulmoner Bypass sonrası STS (The Society of Thoracic Surgeons) risk değerlendirilmesi yapılması hedeflenmiştir. Hastalara ait demografik veriler, kalbin işleyişini etkileyecek ve operasyon sırasında risk oluşturabilecek bütün muhtemel risk faktörlerine ilişkin veriler kullanılmıştır. Hastaların %63,3'ü erkeklerden %36.7'si kadınlardan oluşmuştur. Hastalara ait bilgiler hasta gizliliğine uygun olarak kullanılmış ve risk analizleri“www.riskcalc.sts.org”sitesi üzerinden hesaplanmıştır. Hasta yaşındaki artışa bağlı olarak başta ölüm riski olmak üzere STS risk değerlerinde artış olduğu saptanmıştır. NHYA skala değerlerinin yaş, kilo, vücut kitle indeksi, kreatinin değeri, ameliyat süresi ve trombosit sayısından önemli seviyede etkilendiği saptanmıştır. Bu nedenle NHYA skala değerlerinin başta ölüm riski olmak üzere bütün STS risk değerleri üzerinde istatistiksel olarak önemli düzeyde (p≥0,05) etkisinin bulunduğu saptandı. Yaş yanında NHYA skala değerlerinin de önemli bir risk gösterge unsuru olduğu sonucuna varıldı. Hastaların yaklaşık yarısının sigara kullandığı ve sigara kullanımına bağlı olarak hastalarda KOAH'ta istatistiksel olarak önemli düzeyde artış (p=0,01) meydana geldiği belirlendi. Ancak sigara kullanan ve kullanmayan hastalar arasında da STS risk değerlerinde istatistiksel olarak önemli bir farklılık belirlenmedi. Benzer şekilde cinsiyet, vücut sıcaklığı, KOAH, Diyebetes mellitus, Hipertansiyon, trobmosit (PLT), Lökosit-beyaz küre (WBC), Kreatanin ve Hemotokrit değeleri ile STS risk değerleri arasında önemli düzeyde bir ilişki olmadığı saptanmıştır. Diğer yandan Web sitesinde 30 hastanın ortalama mortalite riski % 0,36±0,2 olarak hesaplanmasına rağmen gerçekleşen ölüm oranının % 10 olduğu belirlendi. Bu sonuçlar risk analiz programlarında yeni bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
It was aimed to evaluate the STS (The Society of Thoracic Surgeons) scoring method after Cardiopulmonary Bypass, using the data of a total of 30 patients in the Harran University Faculty of Medicine between January-November 2019. Demographic data of the patients, data on all possible risk factors that may affect the functioning of the heart and pose a risk during the operation were used in the study. 63.3% of the patients were men and 36.7% were women. The information was used in accordance with patient confidentiality and Risk analyzes were calculated on the website“www.riskcalc.sts.org”. Depending on the increase in patient age, an increase in STS risk values, especially the risk of death, was detected. NHYA scale values were significantly affected by age, weight, body mass index, creatinine value, operation time and platelet count. Therefore, it was determined that NHYA scale values had a statistically significant (p≥0.05) effect on all STS risk values, especially the risk of death. It was concluded that besides age, NHYA scale values are also an important risk indicator factor. It was determined that approximately half of the patients were smokers and there was a statistically significant increase (p=0.01) in COPD due to smoking. However, there was no statistically significant difference in STS risk values between smokers and non-smokers. Similarly, no significant correlation was found between gender, body temperature, COPD, Diabetes mellitus, Hypertension, thrombocyte (PLT), Leukocyte-white blood cell (WBC), Creatanin and Hematocrit values and STS risk scores. Although the average mortality risk of 30 patients was calculated as 0.36±0.2% on the website, the actual mortality rate was 10%. These results showed the need for a new approach in risk analysis programs.