Servikojenik baş ağrısında ortopedik manuel terapinin ağrı ve servikotorasik açı üzerinde akut dönem etkisi
Effect of orthopedic manual therapy on pain and cervicotoracic angle in the acute period of cervicogenic headache
- Tez No: 709169
- Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN YAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Cervicogenic headache, orthopedic manuel therapy, cervicotoracic angle
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmanın amacı, Servikojenik Baş Ağrılı (SBA) hastalarda uygulanan Ortopedik Manuel Tedavinin (OMT) ağrı şiddeti ve servikotorasik açı üzerindeki akut dönem değişikliklerin incelenmesidir. Çalışma Denizli ilinde yaşayan ve servikojenik baş ağrısı teşhisi 40 katılımcı (yaş ort: 41,02 ± 8,71 yıl) ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların servikojenik baş ağrılarının şiddeti Görsel Analog Skalası (GAS) ile ölçülmüştür. Servikotorasik açıdaki değişimin belirlenmesi amacıyla 'ACPP CORE2 Posture Measurement' mobil uygulama kullanılmıştır. Katılımcılara 1 seans eklem ve yumuşak doku mobilizasyon tekniklerinden oluşan OMT uygulanmıştır. Ölçümler tedaviden hemen sonra tekrarlanmıştır. Yapılan manuel eklem değerlendirme sonuçlarına göre en sık C3, C4 ve C5 faset eklemlerinde fleksiyon-rotasyon-lateral fleksiyon ve ekstansiyon-rotasyon-lateral fleksiyon yönlerinde disfonksiyon tespit edilmiştir. Ayrıca kassal değerlendirmede suboksipital, üst trapez, levator skapula kaslarında tetik noktalar tespit edilmiştir. Tedavi öncesi katılımcıların baş ağrısı ortalaması 5,83 ± 1,59 cm ve tedavi öncesi servikotorasik açı ölçümü ortalama 128,75 ± 6,22 derece bulunmuştur. Tedavi sonrasında ağrı şiddetinde ve servikotorasik açı ölçümünde anlamlı düzeyde azalma tespit edilmiştir (p=0,0001). Çalışmamızın sonucunda Servikojenik Baş Ağrılı hastalarda 1 seans uygulanan Ortopedik Manuel Tedavi baş ağrısı şiddetini ve servikotorasik açıyı azaltmada etkili bulunmuştur. Anahtar kelime: Servikojenik baş ağrısı, ortopedik manuel tedavi, servikotorasik açı
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the acute period changes of Orthopedic Manuel Therapy (OMT) on pain intensity and cervicothoracic angle that applied in patients with Cervicogenic Headache (CGH). The study was implemented with 40 participants who were included cervicogenic headache (age approx. : 41.02 ± 8.71 years) and lives in Denizli, Turkey. The cervicogenic headache intensity of participants was measured with Visual Analog Scale (VAS). The 'ACPP CORE2 Posture Measurement' mobile application was used to determine the change in the cervicothoracic angle. One session OMT which includes joints and soft tissue mobilisation techniques was applied to participants and measurements were repeated after treatment. According to the manuel joint evaluation results, the disfunction of flexion-rotation-lateral flexion (FRS) and extantion-rotation-lateral flexion (ERS) were diagnosed mostly in the C3, C4 and C5 facet joints and also trigger points were determined on suboccipital, upper trapezius and, levator scapula muscles during the muscular assesment. The headache average of participants was 5.83 ± 1.59 cm before therapy. The average of cervicotoracic angle measurement was around 128.75 ± 6.22 degree before therapy. After therapy, reduction of the pain intensity and cervicotoracic angle measure was determined at a significant level (p=0.0001). At the end of our study, one session Orthopedic Manuel Therapy was found to be effective to reduce on patients with Cervicogenic Headache pain intensity and cervicotoracic angle.