Fen bilimleri öğretmenlerinin ve öğrencilerin Eğitim Bilişim Ağı (EBA) kullanımına ilişkin görüşleri
Opinions of science teachers & students about the usage of Education IT Network (EBA) (Tekirdağ/Çorlu case)
  1. Tez No: 709308
  2. Yazar: GİZEM LOKUMCU BAŞYİĞİT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİGEN DURKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Bilişim Ağı (EBA), Eğitim teknolojileri, Korelasyon, Fen Bilimleri öğretmeni, Education Informatics Network (EBA), Education Technologies, Science Teacher
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmada, ortaokul fen bilimleri öğretmenlerinin ve öğrencilerinin eğitim bilişim ağını (EBA) kullanımına ilişkin görüşlerini incelemek amaçlanmıştır. Öğretmenlerin EBA kullanımına ilişkin görüşleri farklı değişkenlere göre (cinsiyet, hizmet yılı, öğrenim durumu, EBA'nın kullanıldığı sınıf) incelenmiştir. Bu amaçla çalışma, 2018-2019 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Tekirdağ ili Çorlu ilçesine bağlı tüm devlet ortaokullarında görev yapan 80 fen bilimleri öğretmeni ve öğrenim gören 44 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada fen bilimleri öğretmenlerinin ve öğrencilerin EBA kullanımına ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla nicel ve nitel yöntemler kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak, nicel veriler ilk olarak Alabay(2015)'ın“Öğretmenlerinin EBA Kullanım Düzeyine İlişkin Görüşleri Anketi”ve Bayraktar(2015)'ın“Öğretmenlerin Eğitim Teknolojileri Kullanım Düzeylerinin Belirlenmesi Anketi”ve demografik özelliklerin tespiti için“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Araştırma verilerinin istatistiksel analizinde, frekans (f), yüzde (%), aritmetik ortalama (X), standart sapma (SS), normallik testi, nonparametrik analizler (Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis H testi) ve Korelasyon analizi kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 23 istatiksel analiz paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada anlamlılık düzeyi 0.05 olarak kabul edilmiştir. Nitel verilerin analizi aşamasında, araştırmada sonrasında toplanan veriler betimsel analiz tekniği ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; fen bilimleri öğretmenlerinin EBA kullanım düzeyine ilişkin görüşleri ile eğitim teknolojileri kullanım düzeyleri arasındaki korelasyonun düşük seviyede olduğu belirlenmiştir. Araştırmada öğretmenlerin fen bilimleri dersinde EBA kullanımına ilişkin görüşlerine ilişkin elde edilen bulgulara göre, fen bilimleri öğretmenleri EBA'nın kullanım amaçlarını“dersi görsel ve işitsel açıdan desteklediği”,“daha zevkli hale getirdiği”ve“kalıcı öğrenme sağladığı”şeklinde belirtmişlerdir. EBA da öğretmenler tarafından tercih edilen uygulamalar ise“videolar”,“konu anlatımları”,“test soruları”ve“deney simülasyonları”olarak belirtilmiştir. EBA kullanımının öğretmenler arasında tamamen yaygınlaştırılması için bazı yeniliklerin getirilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre EBA'nın yaygın bir şekilde kullanılmasını artırmak için öğrenciler EBA kullanmaya teşvik edilmeli, EBA'nın içeriği zenginleştirilmeli ve EBA'nın fiziki yönden alt yapı eksikliği tamamlanmalı şeklinde öneriler sunulmuştur. Araştırmada öğrencilerin fen öğretiminde EBA hakkındaki görüşlerinden elde edilen bulgulara göre, öğrencilerin büyük çoğunluğu EBA'da yer alan konuların içerik bakımından zengin ve yeterli düzeyde olduğunu vurgulamıştır. Öğrenciler fen derslerinde EBA kullanılarak konu anlatımı yapıldığında“anlamalarına yardımcı olması”,“kalıcı öğrenme sağlaması”ve“tekrar yapabilme imkânı sunması”gibi kolaylıklar sağladığını belirtmişlerdir. Öğrencilerin büyük çoğunluğu, EBA web sayfasının kullanım kolaylığına sahip olduğunu ifade etmiştir. Fen bilimleri dersinde EBA kullanımının öğrenci başarısına ne gibi etkisi olduğuna ilişkin görüşleri ise konuyu daha iyi anlamalarını sağladığı ve olumlu yönde etkilendikleri şeklinde belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The feedback detection of the middle school science teachers & students about The Education Informatics Network (EBA) is aimed by this research. The opinions of science teachers about the usage of EBA are analysed based on different variables (sex,service year, education level, class level in which EBA used) For this aim, the research is done with 80 science teachers working at all state middle schools of Çorlu District in Tekirdağ Provience & 44 active students in 2018-2019 education year spring semester. qualitative and quantitative methods research pattern is used to determine the opinions of science techaers & students about Education Informatics Network (EBA) in this research. For data gathering tool, firstly quantitative data of Alabay's“The Survey of Teachers Opinion about EBA usage level”& Bayraktar's“The Survey to Determine the Teachers' usage level of Education Technologies”&“Personel Information Form”for determination of the demographic features are used. Frequency (f), Percentage (%), Arithmetic Average (X), Standard Deviation (SS), Normality Test, Nonparametric Analysis (Mann Whitney U Test & Kruskal Wallis H Test) & Correlation Analysis are used for statistical analysis of the research data. Gathered data is analysed by usage of SPSS 23 statistical package program. The significance level is taken as 0,05 in the research. During the analysis of qualitative data, after the gathering of data, they are analysed by descriptive analysis technique. As result of the research, it is observed that the correlation between the opinions of science teachers on EBA usage level & education technologies usage level is low. Depending on the evidence of the research about the opinios of science teachers about the EBA usage, they have stated the usage aim of EBA as“supporting the lecture visiually & auditory”,“making the lectures more joyful”, &“provided perminant learning”. The preferred application in EBA are stated as 'videos',“subject explanations”,“test questions”,“experiment simülations”. It is indicated that in order to expand the usage of EBA among teachers, some improvements are rewuired. Depending on the results from research, proposals are made to increase the usage of EBA, such as the students should be encouraged to use EBA, content of EBA to be enriched, physical infrastructure gaps to be completed. Depending on the research evidences among the science students' opinions about EBA , most of the students indicated that the subject content is at sufficient level. Students stated that EBA usage in science lectures enabled them“help to understand”,“provide permenant learning”,“capability to repeat”. Most of the students declared that EBA web site is user friendly. When the opinion is questioned about the effect of EBA usage on student success, better understanding of the subject & positively effecting are indicated.