Asur Ticaret Kolonileri Çağı merkezlerinde keşfedilen arkeolojik buluntular ışığında Hitit sanatının kökeni
The origin of Hittite art in the light of the archaeological objects discovered in the Assyrian Trading Colony Sites
  1. Tez No: 709458
  2. Yazar: Jİ YEON CHOİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRİ KULAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Asur Ticaret Kolonileri Çağı, Hitit Sanatı, Kültepe, Köken, Hititler, Assyrian Trading Colony Period, Hittite Art, Origin, Kültepe, Hittite
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
“Asur Ticaret Kolonileri Çağı merkezlerinde keşfedilen arkeolojik buluntular ışığında Hitit sanatının kökeni”adlı bu çalışmada Asur Ticaret Kolonileri Çağı merkezlerinde bulunan arkeolojik buluntular sanat üslubu açısından incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı Asur Ticaret Kolonileri Çağı eserlerinde görülen sanat üslubu ile Hitit Dönemi yerleşimlerinde görülen sanat anlayışını karşılaştırarak her iki dönem arasındaki devamlılığı ortaya koymaktır. Asur Ticaret Kolonileri Çağı'na tarihlendirilen eserler ''Seramikler“, ”İkonografik Ögeler“ ve ”Tanrılar'' olmak üzere gruplara ayrılmış ve sahip oldukları form ve çeşitli özelliklere göre alt başlıklar halinde değerlendirilmişlerdir. Asur Ticaret Kolonileri Çağı sanatında görülen bazı özelliklerin Hitit sanatında da devam ettiği ve Hitit sanat üslubunun Asur Ticaret Kolonileri Çağı'nın son evresinde ortaya çıkmaya başladığı anlaşılmıştır. Bu dönemin en önemli merkezlerinden biri olan Kültepe'de ortaya çıkarılan arkeolojik eserler üzerinde bu durum izlenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study titled“ The origin of Hittite art in the light of archaeological objects discovered in the Assyrian Trading Colony Sites ”, the archaeological objects found in the Assyrian Trading Colony sites were examined in terms of art style. The aim of this study is to reveal the continuity between the two periods by comparing the art style seen in the works of the Assyrian Trading Colony Period and the understanding of art seen in the settlements of the Hittite Period. Artifacts dated to the Assyrian Trading Colony Period were divided into groups as“Ceramics”,“Iconographic Elements”and“Gods”and evaluated under subtitles according to their forms and various features. It has been understood that some of the features seen in the art of the Assyrian Trading Colony Period continued in the Hittite art and the Hittite art style began to emerge in the last phase of the Assyrian Trading Colony Period. This situation can be observed on the archaeological artifacts unearthed in Kültepe, one of the most important centers of this period.