The reflection of documentary film in 2019 Lebanese protests
2019 Lübnan protestolarında belgesel filmin yansıması
- Tez No: 709459
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ GÜRGEN ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Sinema, Film yapımı, Belgeseller, Dijital Medya, Sosyal, Cinema, Film making, Documentaries, Digital Media, Social Media, Lebanese Revolution
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Sinema ve özellikle belgeseller, insanları çevreleyen sosyal, ekonomik ve politik olaylar hakkında eğitmede büyük rol oynamıştır. Belgesel filmler,“gerçekliği sinemasal bir bakış açısıyla belgelemeyi”amaçlayan, kar amacı gütmeyen bir çalışma olan“Gerçekçi Filmler”hizmetini sunar. Bu çalışmada Lübnan halkının devrim sırasında neler yaşadığını ve onları devrime neyin götürdüğünü belgelemenin ana konusu Lübnan devrimi olmuştur. Dijital medya, belgesel yapmanın yanı sıra Lübnan devriminin tüm dünyaya yayılmasında büyük rol oynadı. Lübnan devriminin olayları, sekiz dakikayı geçmeyen kısa bir filmde belgelendi. Bu film, protestoları görselleştiren izleyicilere iki olumlu argüman sunuyor. Bunlardan biri belgeleme aşamasında devrimcilerin tepkisini ve gerçekte neler yaşadıklarını göstermekti. İkincisi, film sosyal medyada yayınlandıktan sonra devrimcilerin tepkisini göstermek. Film geniş bir izleyici kitlesine ulaştı. Film yüksek bir izleyici kitlesine ulaştı. Film öncesi normal izlenme sayısı 600-800 civarında iken, Lübnan devrimini anlatan belgesel filmin yayınlanmasından sonra izlenme sayısı 13.000 izlenmeye yükseldi ve 1.500 defadan fazla paylaşıldı ve bu da ciddi bir bağlantı kurma girişimine yol açtı. olayları belgelemekten insanlarla röportaj yapmaya tüm unsurları ve nihayet bir olay bağlantısı kurmak için tüm bu belgelerden sonra tekrar dünyaya yayınlandı.
Özet (Çeviri)
Cinema has played a massive role in providing awareness among people about the surrounding social, economic and political events, especially documentary movies. Documentaries provide“actuality films”service, a nonfictional work that aims to "document reality in cinematic view. In this study, Lebanese revolution was taken as the main topic to document what the Lebanese people lived during the revolution and why they drove them to revolt. Besides documentary film making industry, digital media has played an essential role in spreading and transmitting the Lebanese revolution to the whole world. Through the documentary that was captured, the events of the Lebanese revolution were documented through a short film of no more than eight minutes. This film provides two positive arguments connected to the public while visualizing the protests. One of them was the people's reaction during the documentation phase itself and shooting what they're passing through in reality. While the other was also the people's reaction after the film was published on social media. The film received high viewership. As the normal number of views before sharing the film was around 600 to 800, after publishing the Lebanese revolution documentary film, the number of views went up to 13000 with more than 1500 shares, that led to a serious attempt to link all the elements, from documenting events, interviewing people, and finally publishing them to the world again after all this documentation in order to create a communication happened.