A comparability and classification analysis of computerized adaptive and conventional paper-based versions of an English language proficiency reading subtest
Bir İngilizce yeterlilik sınavı okuma alt testinin bilgisayar ortamında bireyselleştirilmiş test ve geleneksel kağıt kalem test uygulamalarının karşılaştırılabilirliği ve sınıflandırma analizi
  1. Tez No: 709531
  2. Yazar: ELİF KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKER KALENDER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar ortamında bireyselleştirilmiş testler, sınıflandırma tutarlılığı, sınıflandırma doğruluğu, Rudner yaklaşımı, dil yeterliliği, Computerized adaptive testing, comparability, classification consistency, classification accuracy, Rudner approach, language proficiency
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu araştırma bir İngilizce yeterlilik okuma alt testinin bilgisayar ortamında bireyselleştirilmiş test (CAT) ve geleneksel kağıt kalem test olarak uygulanmasından elde edilen puanları çeşitli psikometrik özellikler açısından karşılaştırmakta ve sınıflandırma yapmak amacıyla tasarlanmamış tipik CAT uygulamalarının sınıflandırma performansını kağıt kalem testiyle kıyaslayarak incelemektedir. Bu amaçla farklı test sonlandırma kuralları uygulayarak gerçek veriye dayalı simulasyonlar yapılmıştır. Sonuçlar CAT ve PBT uygulamalarından elde edilen yetenek kestirimlerinin benzer olduğunu ortaya koymuştur. CAT uygulamasında 0,50 ve 0,40 standart hata eşikleriyle sonlandırılan testlerde soru sayısında göreceli olarak daha fazla bir azalma elde edildiği ve sabit soru sayısı kuralıyla sonlandırılan testlerde 20, 25 ve 30 soru sayılarının kabul edilebilir standart hata değerleri ile birlikte iyi sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir. CAT uygulamalarından elde edilen yetenek kestirimlerinin güvenilirliği ile kağıt kalem test uygulamasından elde edilen kestirimlerin güvenilirliği benzer ve yüksek düzeyde ilişkili çıkmıştır. Sınıflandırma analizi kapsamında, çalışmada sınıflandırma doğruluğu (CA) ve tutarlılığı (CC) Rudner yöntemi ile kestirilmiştir. Farklı sayı ve noktalarda kesme puanı göz önünde bulundurulmuştur. Sonuçlar tek bir kesme puanının kullanılmasının, özellikle yüksek ve düşük yetenek gruplarında, daha iyi bir sınıflandırma performansına yol açtığını göstermiştir. Öte yandan, tek seferde birden çok kesme puanının aynı anda kullanılmasının ise sınıflandırma performansını önemli derecede düşürdüğü görülmştür. Genel olarak, sonuçlar sınıflandırma yapmak için tasarlanmamış tipik CAT uygulamalarının da sınıflandırma potansiyelini ortaya koymuş ve ileride yapılabilecek olası araştırma alanlarını da belirlemiştir.
Özet (Çeviri)
The current study compares the computerized adaptive test (CAT) and paper-based test (PBT) versions of an English language proficiency reading subtest in terms of psychometric qualities. The study also investigates classification performance of CATs not designed for classification purposes with reference to its PBT version. Real data-based simulations were conducted under varying test conditions. The results demonstrate that ability levels estimated by CATs and PBT are similar. A relatively larger item reduction can be obtained with 0.50 and 0.40 standard error thresholds and CATs terminated with 20, 25, and 30 items performed well with acceptable SE values. Reliability of CAT ability estimates was comparable and highly correlated with PBT estimates. For classification analysis, classification accuracy (CA) and classification consistency (CC) was also estimated using the Rudner method. Classification analyses were conducted on single and multiple cut-off points. The results showed that the use of a single cut-off score produced better classification performance, particularly for high and low ability groups. On the other hand, the use of multiple cut-off scores simultaneously yielded significantly lower classification performance. Overall, the results highlight the potential for CATs not designed specifically for classification to serve classification purposes and indicate avenues for further research.