Kütüb-i Sitte özelinde Hz. Peygamber'in giyim ve kuşamı
The Prophet's clothing and wearing in the contex of Kutub al-Sitte
- Tez No: 709564
- Danışmanlar: PROF. DR. NİMETULLAH AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Giyim Endüstrisi, Religion, Clothing Industry
- Anahtar Kelimeler: Kıyafet, süslenme, libas, hadis, Dress, adornment, dress, hadith
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Yaşadığı bölgenin iklim şartlarına uygun, mütevazi ve temiz giyinen Hz. Peygamber, her konuda olduğu gibi giyim kuşam konusunda da bizlere örnek olmaktadır. O'nun her anı gibi giyim kuşamı ve süslenmesi de Müslümanlar tarafından dikkatle kaydedilmiş ve bizlere aktarılmıştır. Hadislerde Hz. Peygamber'in giyim kuşamını konu edinen bu tez, dört bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Çalışmamızın birinci bölümü olan giriş bölümünde, çalışmanın önemi, amacı, kapsamı ve sınırları açıklanmış; araştırma esnasında başvurulan kaynaklar belirtilmiştir. İkinci bölünde kavramsal çerçeve ve önceki çalışmalara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, Kütüb-i Sitte içerisinde Hz. Peygamber'in kullandığı kıyafet ve aksesuarların yer aldığı hadisler tespit edilip, vücuda giyilenler, başa giyilenler, ayağa giyilenler, süs ve aksesuarlar olarak belirlenen ana başlıklar altında toplanmıştır. Dördüncü bölümde Hz. Peygamber'in giyim kuşamla ilgili benimsediği temel ilkeler üzerinde durulmuş, sonuç kısmında ise tezde ele alınan konular kısaca analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Dressed modestly and cleanly, in accordance with the climatic conditions of the region where he lived, Hz. The Prophet sets an example for us in terms of clothing, as he does in every other subject. In every moment of his life, his clothing and ornaments were carefully observed by Muslims and transferred to us. This thesis deals with the clothing of the Prophet in the hadiths, consists of four chapters and conclusions. In the introduction, which is the first part of our study, the importance, purpose, scope, and limits of the study are explained; The sources referenced during the research are indicated. The second part includes the conceptual framework and previous studies. In the third chapter, in Kutub-i Sitte, the hadiths, which include the clothes and accessories used by the Prophet, were determined, and gathered under the main headings of those worn on the body, those worn on the head, those worn on the feet, ornaments, and accessories. In the fourth chapter, the basic principles adopted by the Prophet in clothing are emphasized, and in the conclusion part, the subjects discussed in the thesis are briefly analyzed.